La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 22 d'abril 2017, dins les activitats programades amb motiu de la Festa de Primavera 2017, va tenir lloc una trobada de mulasses a la Rambla de la Llibertat, amb la participació de la Mula Baba i la Mula petita de Girona, i l'ase de Bessan;, amb acompanyament de la Girona Marxing Band.
Com a inici de la cercavila que finalitzaria a la plaça dels Jurats, es va fer, a la Rambla de la Llibertat, una sessió de titelles amb els personatges de les llegendes gironines que "actuen" als teatrets de lesa panxes de la Mula Baba i de la Mula petita..

La Mula Baba a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Mula Baba a la Rambla de la Llibertat.

L'Ase de Bessan. L'ase és una tradició de la localitat de Bessan que es transmet de generació en generació des de temps immemorials. Hi ha dues llegendes que expliquen la seva existència. La primera vincula l'ase amb el poble veí de Gignac, on es diu que l'any 730 un ase va advertir la poblaci&0acute; de l'arribada dels sarraïns. Aquests, veient-se descoberts per l'animal, l'haurien foragitat i l'ase haria arribat a Bessan saltant pels meandres del riu.
La segona llegenda explica que antigament a Bessan per Sant Llorenç, el 10 d'agost, es celebrava un mercat d'ases. En aquesta fira era tradicional guarnir els millors exemplars i passejar-los pels carrers del poble. Una vegada, en una d'aquestes exhibicions, un ase es va escapar de la multitud i va entrar a l'església. Per recordar aquest fet s'hauria construït un animal de fusta i papers de colors que cada any desfilava per la vila i rebia la benedicció del capellà de Sant Llorenç. Així l'Ase s'acabà convertint en un dels emblemes del poble.
Cada mes d'agost es celebra la festa de l'Ase de Bessan, una celebració que uneix generacions, fomenta la convivència, reviu la tradició, i és l'orgull del poble de Bessan.

Sessió de titelles a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - Sessió de titelles a la Rambla de la Llibertat.

La Mula Baba de Girona - Podem documentar l'existència d'una Mulassa a Girona des de finals del segle XVI. Aquesta figura va desaparèixer el 1859 a causa de l'ensorrament de la capella de Sant Miquel, ubicada al costat de les cases consistorials, indret que durant el segle XIX s'havia convertit en magatzem municipal.
Malgrat que no ha quedat cap mena de documentació gràfica que ens permeti saber exactament quin era el seu aspecte, a través de la documentació escrita podem saber que era una figura de foc formada per una senzilla estructura de fusta, un coll extensible i el cap, que era l'única part esculpida. Sabem també que estava coberta per una roba de color negre. Per tant, devia ser una figura similar a les altres mulasses que encara avui subsisteixen tant a Catalunya com al sud de França.

Cercavila de l'Ase de Bessan a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - Cercavila de l'Ase de Bessan a la Rambla de la Llibertat.

La nova mulassa de Girona, la Mula Baba, és una figura que si bé exteriorment conserva aquest aspecte primitiu, interiorment està confeccionada amb materials moderns i està dotada d'usos complementaris. A més d'ampliar el seguici festiu i de recuperar el foc de baixa intensitat com a element de foc i festa, la mulassa vol ser un element transmissor de cultura popular i per poder fer aquest paper, el cos de la figura es converteix en un castellet de titelles. Aquesta actualització de la figura la converteix en un element de divulgació tant de les festivitats del calendari anual com de les abundants llegendes locals.

La Girona Marxing Band a la cercavila de mulasses a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La Girona Marxing Band a la cercavila de mulasses a la Rambla de la Llibertat.[Més imatges] -----------Back-Index-Next

Titella de la Mula Baba

(Ampliar) - Titella de la Mula Baba.

L'Ase de Bessan

(Ampliar) - L'Ase de Bessan.

Titella de la Mula Baba

(Ampliar) - Titella de la Mula Baba.

L'Ase de Bessan

(Ampliar) - L'Ase de Bessan.

L'Ase de Bessan

(Ampliar) - L'Ase de Bessan.


  • La Mula Baba i la Girona Marxing Band - Primera sortida de la Mula Baba el 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusió de bandes.

  • I Aplec de Mulasses - Segona trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2016.

  • II Aplec de Mulasses - Primera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2015.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés