La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Fires de Sant Narcís de l'any 1933

Pòrtic

Novament l'immortal Girona se sent estremida per la proximitat de les seves Fires i Festes. La ciutat es prepara ufanosament per a celebrar-les.

Potser alguns dels que resideixen en aquesta històrica ciutat no veuran en tals festes res més que allò ja tradicional en elles.

Hi haurà qui, potser ja en la tardor de la seva vida, recordarà amb anyorança aquells festeigs celebrats temps ha.

Però pels que senten l'avidesa de la vida, pels que no desitgen altra cosa que llur esplai, per ells seran aquestes festes una cosa nova, quelcom extraordinari.

D'entre els diferents actes a celebrar, mereix especial menció l'inauguració de la II Fira Comercial i I Agrícola, la qual podem assegurar que serà, sens temor a equivocar-nos, una vertadera manifestació de l'esperit comercial i agrícola, no solament de Girona sinó també de les seves comarques.

Altres actes a esmentar són: Jocs Florals, Festa de la Sardana, Festes d'Aviació, Festival infantil, Focs artificials, etc. Els aimants de l'esport gaudiran també de grandiosos encontres futbolístics, de magnífics festivals atlètics i curses pedestres i ciclistes. Terpsícore reserva als dançaires, selectes balls que es celebraran a totes les societats recreatives i també grans audicions públiques de Sardanes.

Aquells que, suggestionats pel seu historial, dirigeixen a ella ses passes, gaudiran també de llur aspecte somniador; les seves riqueses arquitectòniques, atrauran forçosament la seva atenció. La Catedral, on tot és bellesa, amb la seva gran façana estil barroc, l'immensa escalinata, la seva façana estil gòtic nomenada la porta dels Apòstols, el seu temple romànic on se destaca la torre de Carlomagne, els seus claustres amb sa grandiositat, etc., Sant Pere dels Galligans, d'on, segons l'opinió de varis escriptors, es deu la seva construcció als Benedictins sots la protecció de Carlomagne; la seva façana també és meravellosa pels tallats bàrbars dels seus capitells, ornamentats amb animals simbòlics; l'interior és de construcció original i consta de tres naus i quatre absis; la torre és de forma octogonal; els claustres són una vertadera meravella romànica; en fi, en conjunt una veritable joia d'arquitectura antiga. Demés, és interessant visitar, en aquest mateix lloc, el Museu Provincial, instal·lat als claustres ja esmentats. En elles guarden riqueses arqueològiques de ciutats antiquíssimes, com Ampúries, San Pere de Roda, Ripoll, Sant Joan de les Abadeses, Girona i moltes altres. L'església de Sant Feliu és un altre dels llocs que deu èsser visitat; la seva construcció romànic-gòtica resulta un conjunt ben armonitzat; la façana del temple és greco-romana i el seu campanar gòtic damunt una torre octogonal; l'interior, d'estil gòtic, conté, en l'altar major, un retaule que representa passatges de la vida i martiri del sant titular, sepulcre de Sant Feliu, sepulcre de Sant Narcís, amb els passos de la vida del Sant, Capella de Sant Narcís, etc. etc.

A més dels llocs esmentats, n'hi ha d'altres que per la seva riquesa artística mereixerien ésser també citats ací per a major orientació dels visitants, però el lloc reservat en aquest programa -relativament poc- m'impedeix la perllongació d'aquesta crítica de la girona vella. Cal també recordar la ciutat moderna.

L'esforç gegantí de l'home creà, al transccurs dels segles, una ciutat de valors artístics incomparables, però l'home modernitzat, d'una banda, i la naturalesa per l'altre, han dotat la ciutat d'allò que tant atrau els ulls del foraster: Places, avingudes i carrers, amb edificis d'una construcció perfecta, d'una faisó encisadora, conviden a tothom a la seva contemplació. Jardins ací i allà, com si Mare Natura els hagués plantat per als seu esplai; la Devesa, jardí d'una bellesa indescriptible, amb els seus plàtans que talment sembla vulguin possessionar-se de l'espai... i, ja situats a les afores, sia d'on sia, es gaudeix de la perspectiva encisadora que ofereixen llurs voltants: la vall de Sant Daniel, Montjuich, Torre Gironella, les Pedreres, etc.

En fí, podriem fer d'aquesta ciutat tants elogis, podriem dir-ne tantes coses, que, per fer-ho resultarien insuficients aquestes pàgines.

Per çò, per acabar, solament direm que Girona és una de les ciutats de major atracció per tots aquells que la visiten.

Foraster amic, que amb ta presència honores les nostres festes, benvingut síes.

Article publicat al programa de Fires de 1933.


(A l'article s'ha respectat la grafia de l'original)

Programes de la col·lecció Bruguera-Gudayol de Girona. Somnis Antic

Back-Index

Portada del programa

Anunci del programa de Fires 1933

Anunci del programa de Fires 1933

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés