La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimarts 27 d'octubre 2015 es va commemorar els 25 anys de la mort a Barcelona del músic i agitador cultural Francisco de Asís Javier Cugat Mingall i Deulofeu, conegut universalment com a Xavier Cugat. Per commemorar aquesta efemèride, Girona recorda la seva figura amb dues activitats diferents: la presentació d'un número especial de la revista "440" i una exposició de pintures realitzades per Cugat, dins la Fira de Mostres, a Fira de Girona.

Detall d'una de les pintures de Xavier Cugat
(Ampliar) - Detall d'una de les pintures de Xavier Cugat a l'exposició.

L'exposici&oascute; té com a base la col·lecció d'olis "Les mans dels instruments musicals", que é,s molt poc coneguda tant per la crítica com pel gran públic, i que està ben documentada en el seu llibre "Yo, Xavier Cugat. Mis primeros 80 años".
Consta d'una vintena d'olis, més algunes litografies i caricatures, que Cugat va cedir pocs dies després de pronunciar el discurs del pregó de Fires de 1986, al seu últim mànager, Joan Planas i Casadevall.
L'exposició, comissariada per l'advocat de Cugat, Joaquim Riera i Plana, té per objectiu preservar i promocionar el seu nom i la seva obra, centrant-se en una de les seves facetes menys conegudes pel gran públic.

L'exposició de pintures de Xavier Cugat
(Ampliar) - L'exposició de pintures de Xavier Cugat.

Mis dibujos y pinturas
"...Yo no creo en estilos ni en modas. Mi pintura es sencilla, directa, al alcance de todo el mundo: la entienden los niños y las personas adultas.
Mi objetivo, no sé si lo habré logrado, es dar una visión directa de la vida con colores sencillos y las líneas necesarias.
Mi pintura es en el fondo la propia imagen del sentido de vivir.
Para mi, la persona humana es el centro de todo y tengo un sentido reverencial del hombre, de sus derechos, de su dignidad y de sus sueños".
(Del llibre "Yo, Xavier Cugat. Mis primeros 80 años").

L'exposició de pintures de Xavier Cugat
(Ampliar) - L'exposició de pintures de Xavier Cugat.
L'exposició de pintures de Xavier Cugat
(Ampliar) - L'exposició de pintures de Xavier Cugat.

Xavier Cugat, 1947

(Ampliar) - Xavier Cugat, 1947. Autor desconegut. Col·lecció Museu del Cinema - Tomàs Mallol.

Dibuix de Xavier Cugat

(Ampliar) - Dibuix de Xavier Cugat.

Xavier Cugat i Carme Padrosa. 90 aniversari de Xavier Cugat, el desembre de 1989

(Ampliar) - Xavier Cugat i Carme Padrosa. 90 aniversari de Xavier Cugat, el desembre de 1989. Foto Lluís Serrat. CRDI - Ajuntament de Girona.

L'exposició de pintures de Xavier Cugat

(Ampliar) - L'exposició de pintures de Xavier Cugat.


[Més imatges]-----BackIndex-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés