La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 24 d'octubre 2015, primer dia de les Fires de Sant Narcís, la colla gegantera Fal·lera Gironina va organitzar la cercavila de les "Matinades", desfilada d'un grup musical integrat per membres procedents de diverses formacions, que interpreten música festiva, i s'aturen davant els establiments que han preparat esmorzar per als músics. La desfilada es va iniciar a la plaça Marquès de Camps i, després de recórrer els carrers del Barri Vell, va finalitzar a la plaça de Sant Feliu.

Foto de grup de les Matinades 2015
(Ampliar) - Foto de grup de les Matinades 2015.

Arribada la cercavila a la plaça del Vi, va ser rebuda per un ball de l'Àliga de la ciutat, amb la música oficial de la seva dansa interpretada pel músics de la colla. L'Àliga de Girona, junt amb els gegants de la ciutat, el gegant Gerió i el Beatusaure, durant els dies de Fires, són custodiats a l'entrada de l'Ajuntament.

Ball de l'àliga a la plaça del Vi
(Ampliar) - Ball de l'àliga a la plaça del Vi.

La tradició de participar les celebracions de les festes dels carrers i de la ciutat als veïns cercaviles amb música vé de lluny. Per exemple, a finals del segle XIX, en aquestes ocasions, recorrien els carrers una banda completa de tabals i cornetes que d'aquesta manera avisava el veïnat que s'apropava el moment de celebrar la "feixina", mot que sembla tenir el seu origen del dia que el veïnat d'un carrer gironí després d'haver sofert quarentena, determinà celebrar-ne el termini amb una berenada i amb la crema de la "feixina" que barrava les entrades del carrer, incomunicant-lo. Des de llavors a Girona es va seguir emprant el mot "feixina" com sinònim d'un berenar col·lectiu als afores, amb balls.
(Informació extreta de "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore", J. Gibert, Barcelona, 1946).[Més imatges]-----BackIndex-Next

L'àliga de la ciutat, a l'entrada de l'Ajuntament, durant els dies de Fires

(Ampliar) - L'àliga de la ciutat, a l'entrada de l'Ajuntament, durant els dies de Fires.

Les Matinades 2015

(Ampliar) - Les Matinades 2015.

Les Matinades 2015

(Ampliar) - Les Matinades 2015.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés