La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 4 de novembre 2017, dins la programació d'activitats de les Fires de Sant Narcís, va tenir lloc a la plaça del Vi el ball de gitanes de Montmeló. La formació, amb una vestimenta particular, barreja pasdobles, contradanses, xotis, jotes catxutxes, amb temes actuals i populars catalans. Els dansaires saltaren agafats de la mà amb la seva parella, fent servir els passos típics de les gitanes: punta-taló, salt volat, camallada, compàs enrere, al mig, volta, entre d'altres.
L'especacularitat de les danses va omplir la plaça del Vi d'espectadors que, al final, també varen participar en un ball final.

Ball a la plaça del Vi

(Ampliar) - Ball a la plaça del Vi.

El ball de gitanes és una dansa tradicional que té lloc als Països Catalans, principalment en poblacions catalanes i valencianes, en el que es diferencia dues tipologies, l'una que es balla per les festes de Carnaval a la zona del Vallès i per l'altra la que es balla per Corpus i Festa Major a diferents poblacions del País Valencià i a la Catalunya Nova, principalment en les Festes Majors del Camp de Tarragona i el Penedès.
En la modalitat del Vallès, el ball típicament de Carnaval es fa en formació de colles de parelles en fila, amb castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música, sovint interpretada per una cobla. El ball de gitanes de Sant Celoni està documentat de l'any 1767, sent un dels més antics del país.

Els balladors saludant al final de la seva actuació

(Ampliar) - Els balladors saludant al final de la seva actuació.

El Capità amb els seus balladors i el Vell i la Vella presideixen la comitiva, el grup de música toca durant tota la cercavila, els dansaires no se'n poden estar i fan alguns balls al mig del carrer. Els diablots provoquen el públic saltant, llençant farina, petards i sobretot, fent xivarri. En arribar a la plaça, entra el Capità i demana permís a les autoritats per ocupar-la. Un cop concedit entren el Vell i la Vella, uns personatges grotescos de la comparsa que presidiran l'acte. El Vell fa un discurs carnavalesc i en acabar una traca assenyala l'entrada dels Diablots.
Les colles del Ball de Gitanes entren a la plaça amb el galop d'entrada. La música de cobla és diversa, ja que no hi ha una melodia concreta per ballar. Ballen diferents tipus de gèneres com el vals, la polca, el xotis, galop d'entrada, la jota, la contradansa, la frandola, alguna peça sorpresa i s'acaba la festa amb el Galop de Sortida.
Tenen diferents personatges segons la població com ara capità o diables, que actuen com a esparriots festius que assenyalen l'espai ritual de la dansa i interactuen amb els balladors. Els diablots porten màscara amb banyes, roba vermella i una faixa negra d'on pengen els esquellots que amb el seu soroll invoquen els mals esperits. S'encarreguen d'esvalotar el públic durant la cercavila i de mantenir l'ordre a la plaça, on també fan befa d'algun esdeveniment que hagi passat durant l'any.


Mocador de Manila d'una de les balladores. El dibuix és diferent per a cadascuna

(Ampliar) - Mocador de Manila d'una de les balladores. El dibuix és diferent per a cadascuna.

Dansaire del ball de gitanes

(Ampliar) - Dansaire del ball de gitanes.

Mocadors de Manila de balladores. El dibuix és diferent per a cadascuna

(Ampliar) - Mocadors de Manila de balladores. El dibuix és diferent per a cadascuna.

Parella de balladors a la plaça del Vi

(Ampliar) - Parella de balladors a la plaça del Vi.


[Més imatges]------ Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés