La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Una visita a la ciutat de la mà dels capgrossos de Girona

Visitar Girona es pot fer de moltes formes, i sota moltes òptiques: històrica, literària, gastronòmica, artística i monumental,... Fer-ho seguint les indicacions dels capgrossos, que expliquen cadascun el seu indret, "casa seva", n'és una altra, lúdica, però a la vegada rigorosa, perquè se la coneixen molt bé i se'n saben tots els racons, les històries i les llegendes.
Amb aquest itinerari oferim una visita virtual per algunes zones de Girona, aquelles que són representades pels capgrossos de la ciutat.

Ampliar

(Ampliar) - El campanar de la Catedral, des de la Rambla de la Llibertat, antiga Plaça de les Cols.

El recorregut

La visita s'inicia al barri del Mercadal, antiga zona d'hortes, sèquies, molins i indústries, on el Merdisser, de professió hortalà, ens explicarà què veure-hi, què fer-hi, i on hem d'anar, i ens acompanyarà al Museu del Cinema, on es pot fer un viatge a través de 500 anys d'història de les imatges.
Seguidament, i travessant el Pont de Pedra, ens endisem en la Girona Vella, començant per l'actual Rambla de la Llibertat, l'antiga Plaça de les Cols, on la Marieta de les Cols, que hi tenia parada quan era un mercat, ens la explicarà i ens mostrarà les dues bandes: la antiga amb restes medievals, i la més moderna, abocada a l'Onyar.
A continuació, i en direcció a la zona monumental, ens portarà de la mà l'Argentera, que viu al carrer de l'Argenteria. Aquesta té un amic que també hi viu, que és el Tarlà.
Al final del carrer, ens esperarà el el Ballester, que ens explicarà el carrer de les Ballesteries, fins portar-nos a la Pujada de Sant Feliu.
En aquest indret ens recull l'Esquivamosques, que ens explicarà les llegendes de Sant Narcís relacionades amb aquests insectes, i ens portarà a veure la capella que li és dedicada dins la basílica de Sant Feliu.
Sortint de l'església, ens hi esperarà la Pericota, noia formosa i alegre, que ens acompanyarà fora dels carrers empedrats del Barri Vell, cap a la Vall de Sant Daniel, i ens convidarà a visitar la font de la que tantes vegades ha anat a buscar aigua. Durant el recorregut visitarem monuments tant emblemàtics com els Banys Àrabs, Sant Nicolau o Sant Pere de Galligants, i arribarem al mil·lenari monestir de Sant Daniel, fundat per la comtessa Ermessenda.
De tornada al Barri Vell, a la plaça de la Catedral, en trobarem amb la la Beneta de la Força, qui ens ensenyarà el monument més notable de Girona, i ens explicarà, tot baixant pel seu carrer, la història mil·lenària d'aquesta via, els carrerons que hi aboquen i les cases i patis destacables.
Més avall, en ple antic barri dels artesans i comerciants, el Mercader ens explicarà com funcionava i què en queda d'aquest barri tant actiu comercialment i com el fet d'haver-s'hi establert els qui practicaven oficis en varen determinar la configuració amb les típiques voltes.
Finalment, el Ciutadà ens explicarà com vivien les famílies que habitaven els palaus i cases nobles de l'actual carrer dels Ciutadans. D'aquí, passant per la plaça del Vi i travessant altre cop el Pont de Pedra, tornarem al punt d'inici.

Les cases de l'Onyar, amb la Catedral i el campanar de Sant Feliu

(Ampliar) - Les cases de l'Onyar, amb la Catedral i el campanar de Sant Feliu.


 • 50 anys dels capgrossos de Girona. Article i reportatge fotogràfic de la celebració dels 50 anys del capgrossos actuals de la ciutat.

 • Faràndula. 500 anys d 'imatgeria festiva de Girona. Articles i reportatges fotogràfics de l'exposició i les activitats commemoratives dels 500 anys d'imatgeria festiva de la ciutat.

 • Gegants i capgrossos de Girona. Història de les figuracions festives a la ciutat de Girona.


 • [Iniciar el recorregut]-------------------------Back-Index

  L'Esquivamosques ens presenta l'itinerari i ens hi convida

  (Ampliar) - L'Esquivamosques ens presenta l'itinerari i ens hi convida.

  Escales del carrer doctor Oliva i Prat, a l'inici del carrer de la Força

  (Ampliar) - Escales del carrer doctor Oliva i Prat, a l'inici del carrer de la Força.

  El carrer de Sant Llorenç, de nit.

  Campanar de la Catedral des de la plaça dels Apòstols, de nit.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés