La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aquest itinerari transcorre pels vessants del barri de Torre Gironella, cap a la Ferradura, carrer dels Merlets, i cap al carrer de la Muralla, al final de la ruta. S'inicia a la zona de la Pineda i discorre entre una sèrie de restes d'antigues construccions abandonades de pedra, possiblement moltes dedicades a tasques agrícoles.
Ens permet descobrir alguns aspectes relatius a la seva composició i formació, fa milions d'anys, i mostra els antics espais d'explotació des d'on s'extreia la pedra i evidencia la seva omnipresència en l'arquitectura patrimonial de la ciutat de Girona, a més d'oferir unes vistes extraordinàries sobre la ciutat i la possibilitat de magnífiques observacions naturalistes de la flora i fauna dels entorns de Girona.

Sargantana iberoprovençal (Podarcis liolepis), mascle

(Ampliar) - Sargantana iberoprovençal (Podarcis liolepis), mascle. 02/04/2021

Les Pedreres, la zona que recorre l'itinerari de la pedra de Girona, localitzada entre els rius Galligants i Onyar, deu el seu nom a la funció històrica que va desenvolupar per la ciutat. Així, tot i que també hi va haver pedreres a altres punts com Montjuïc o el Pont Major, és en aquest sector on hi va arribar a haver una major concentració, aprofitant els nombrosos punts on per la geologia i orografia del terreny aflorava la valuosa pedra de Girona.

Cotorra de Kramer (Psittacula krameri)

(Ampliar) - Cotorra de Kramer (Psittacula krameri). 13/03/2021

L'extracció de la pedra s'ha practicat des de temps immemorials. A l'Edat Mitjana l'explotació de la pedra i la calç es van convertir en un dels fonaments de la prosperitat de la ciutat, de manera que al segle XII, Girona era la principal productora d'aquests materials a les terres del bisbat. Aquesta activitat continuà, amb alts i baixos, fins a ben entrat el segle XX, les dècades centrals del qual encara van registrar una àmplia activitat.

Gatosa europea (Ulex europaeus)

(Ampliar) - Gatosa europea (Ulex europaeus). 13/03/2021

Existeixen diverses varietats de la pedra de Girona, en funció de l'ambient i condicions en que es van formar, fet que va repercutir en aspectes com el contingut en fòssils, el grau de cimentació o la facilitat d'alteració i per tant, en la seva qualitat i valor en el mercat. Així, a més de les diferències pel que fa al gruix i duresa dels bancs explotats, tradicionalment s'ha distingit entre la pedra "blanca", amb unes tonalitats més marronoses degudes a l'oxidació d'alguns elements fèrrics presents a la roca, i la "blava", d'una tonalitat gris blavosa, així com també es diferencia el material per la mida dels nummulits, distingint-se entre les acumulacions de formes més petites o "pinyonades" i les més grans o "avellanades".

Mosques grosses (Himantoglossum robertianum)

(Ampliar) - Mosques grosses (Himantoglossum robertianum), una de les 4 espècies d'orquídia terrestre habituals a Girona. 13/03/2021

Mirador sobre Girona

(Ampliar) - Mirador sobre Girona


Bruna boscana (Pararge aegeria)

(Ampliar) - Bruna boscana (Pararge aegeria). 13/03/2021.

Borratja (Borago officinalis)

(Ampliar) - Borratja (Borago officinalis). 22/03/2021.

Figuera de moro (Opuntia ficus-indica)

(Ampliar) - Figuera de moro (Opuntia ficus-indica). 13/03/2021.

Herba donzella (Vinca major)

(Ampliar) - Herba donzella (Vinca major). 13/03/2021.

Vista des de la zona

(Ampliar) - Vista des de la zona.


Localització de l'inici: 41º 59' 03" N
2º 49' 52.6" E
Localització del final: 41º 59' 03" N
2º 49' 42.9" E

[Més imatges]-- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés