La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 13 de desembre 2015 es va celebrar a la plaça del Vi la festa de Hanukkà, amb l'encesa dels vuits llums, organitzada pel Patronat Call de Girona, amb la col·laboració de la plataforma Mozaika de Barcelona. El grup musical Ancient Groove va animar la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals. En acabar, el públic assistent va degustar unes sufganiot, dolços típics d’aquesta festa.

Actuació musical de la formació Ancient Groove

(Ampliar) - Actuació musical de la formació Ancient Groove.

L'acte va ser presentat per la directora del Patronat del Call, Assumpció Hosta, i va comptar amb la participació d'alumnes que estudien hebreu a l'Institut d'Estudis Nahmànides, que van pujar a l'escenari per acompanyar amb un recital de poesia la celebració.
Amb l'encesa dels vuit llums varen participar el rabí Meyer Simon Bar Hen, qui va encendre el xamaix; el regidor de l'Ajuntament de Girona Eduard Berloso, en representació del bisbat de Girona; el president del Centre Islàmic de Girona, l'imam Mostafa Ben Hamza; el president de la comunitat israelita de Barcelona, Uriel Benguigui; professors i alumnes de l'institut Jaume Vicens Vives, que participa en el projecte Benjamin de Sefarad de la Red de Juderías; representació de l'alumnat de l'IES Carles Rahola de Girona que treballa el mateix projecte; veïns del Barri Vell i del Call de Girona; estudiants del curs d'hebreu de l'Institut d'Estudis Nahmànides; i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, qui va encendre l'última espelma i va pronunciar les paraules de cloenda. A més, l'acte va comptar amb un recital de música a càrrec de la formació Ancient Groove, i es va oferir una degustació de sufganiot, els bunyols dolços tradicionals d'aquesta festivitat, i uns llums Hanukkà.

La hanukkià amb tots els llums encesos, al final de l'acte

(Ampliar) - La hanukkià amb tots els llums encesos, al final de l'acte.

La festa de Hanukkà

La festa de Hanukkà dura vuit dies durant els quals la família i els amics es reuneixen al capvespre per fer plegats l'encesa dels llums. Totes les cases tenen una hanukkià, un canelobre de nou espelmes. La primera nit s'encén un llum, la segona nit s'encenen dos i cada nit següent se n'hi afegeix un altre fins que a la vuitena s'encenen tots. La novena espelma és el xamaix, el "servidor", que s'utilitza per encendre la resta d'espelmes. Abans d'encendre els llums es reciten dues benediccions:

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam asher kidshanu bemitzvotav vetzivanu lehadlik ner Hannukkà. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que ens has santificat mitjançant els teus preceptes i ens has ordenat encendre la lluma de Hanukkà)

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam she'asá nisim laavoteinu, balamim hahem bazman hazé. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que vas fer miracles per als nostres pares i mares en aquesta mateixa data en els temps antics)

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, encenent l'última espelma

(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, encenent l'última espelma.

Una vegada enceses les espelmes i recitades les benediccions, tot està per gaudir de la festivitat. Se succeeixen músiques de tota mena i es mengen diferents dolços en els que l'oli és el protagonista, atès que recorda el miracle que succeí al Temple.

Llum del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit

(Ampliar) - Llum del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit.

Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França

(Ampliar) - Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França. Viquipèdia.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte

(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, durant l'acte.

Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé

Sufganiot, una mena de bunyols rodons fregits i farcits amb melmelada o crema, cobert de sucre glacé, típics de la festivitat. Viquipèdia. • Les llums de Hanukkà
  Exposició de la col·lecció de l'antiga comunitat jueva de Casale Monferrato (Piemont), al Centre Bonastruc ça Porta desembre 2011 i gener 2012.

 • Festa de Hanukkà 2014
  Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2014.

 • Festa de Hanukkà 2013
  Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2013.

 • Taller de baldufes de Hanukkà 2013
  Reportatge fotogràfic i article del taller per a mainada per fer sevivonim, al Centre Bonastruc ça Porta, el 2013.

 • [Més imatges] -----------Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés