La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'escultura

Al final del pont de Sant Feliu, a l'inici dels jardins de Pedret s'hi troba l'escultura de formigó emmotllat Naixement de la vida-arbre, treball de l'artista Xicu Cabanyes, peça que produeix un fort impacte visual: una dona està donant a llum un arbre (1). La figura femenina, de formes contundents, es recargola en una posició impossible en la qual es barregen els pits, els malucs i els braços. Però, en canvi, el seu rostre apareix ple de serenitat.

El 22 d'octubre de 1984, dins la Campanya d'Escultures al Carrer d'aquell any, es va col·locar aquesta còpia d'una peça original que Xicu Cabanyes havia creat el 1980 per al Bosc de Can Ginebreda, 40.000 m2 a l'aire lliure situat a Sant Miquel de Campmajor, amb desenes de treballs de l'escultor. La peça original també és de formigó, mesura 120 centímetres d'alçària i pesa dues tones.

Ampliar
(Ampliar)

L'autor: Xicu Cabanyes

Nascut a Serinyà, el 28/09/1946, fill d'una família de pagesos, Xicu Cabanyes (Francesc Cabanyes Cullell) entrà en el món de la pràctica artística quan va començà a treballar a una fàbrica de mobles: l'any 1962 realitzà les seves primeres talles de fusta, i més endavant utilitzà nous materials com el fang, el metall, el formigó o el poliester.

El 1965 va realitzar la seva primera exposició a la Caixa d'Estalvis de Girona i fou en aquesta mateixa època que va entrar en contacte amb el també escultor Domènec Fita. Va formar part del grup El Tint de Banyoles (1972), grup molt actiu en la vida cultural de la capital del Pla de l'Estany durant la dècada de 1970.

Les seves obres són delicades alhora que de volums contundents. Gairebé totes de gran format, conviden a ser tocades i, la majoria, relacionades amb el concepte de vida i mort. També, en molts casos, són de temàtica eròtica (vagines, elements fàl·lics, etc.). La major part de la seva producció es troba escampada al Bosc de Can Ginebreda, a l'aire lliure, i s'adapta de manera natural al seu entorn.

(Dades biogràfiques de www.canginebreda.com).


Notes

(1) - El mateix artista, a la web del Bosc de Can Ginebreda, indica que el simbolisme directe que li dóna és el de "Dona test" (o "Dona-pi"). És, en efecte, un cos femení que fa de recipient -test- que conté una planta. Llevat que, tant les dimensions com el pes (2 tm de formigó), les dificultats tècniques de la seva realització i la presència d'un arbre viu que forma part de l’obra, transcendeixen del tot l’aspecte més o menys amable de joc. O, en tot cas, suggereixen un joc més complex, relacionat amb la idea de la vida i de la fecunditat, de la dona i de la Natura, amb un agosarat simbolisme d’arrels, alhora genèsiques i ecològiques.
Tornar al text
Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés