La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'obelisc de Pedret

Aquest obelisc havia format part de la barana i mur de contenció que al 1722 es va construir en el raval de Pedret a la vorada del riu, a instàncies del Corregidor i dels regidors, com s'anomenaren els antics jurats de la ciutat a partir de l'aplicació del Decret de Nova Planta. Es pot considerar com un petit monòlit o monument evocatori del regnat de Felip V.

A l'esmentada barana es podia llegir la següent inscripció: Año 1722. Reinando Felipe V, el Excmo Sr. Marqués de Castel Rodrigo, Capitán General del Ejército y del principado de Cataluña, el Excmo. Sr. Barón d'Huart, Teniente General de los Ejércitos de su Majestat el Rey (que Dios guarde), Gobernador militar y Corregidor del M. Iltre. Ayuntamiento de Gerona y los Iltres. Regidores de la ciudad de Gerona mandaron hacer este pretil y componer este camino. Acabava la inscripció una frase llatina , a tall d'inflamada jaculatòria, que traduïda del llatí al català deia així: Senyor, salveu al Rei i escolteu aquells que us invoquen.


Extret de "El segle XVIII. Arquitectura i urbanisme", M. Puigvert i Solà, dins Història de Girona, publicació de l'ADAC, 1990. DIp. Legal GI-816-90, ISBN 84-404-7571-3.

Back - Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés