La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La "Plaša de la Sardana" de Girona estÓ situada a tocar el Parc de la Devesa, al davant del passeig anomenat igual. L'any 1960 Girona va ser nomenada Primera Ciutat Pubilla de la Sardana; l'any 2002, l'Ajuntament de Girona va acordar adjudicar a Pau Baya, Ivet Bazaco i Marta LluÝs el projecte d'una obra artÝstica dedicada a la sardana.

Amb aquests antecedents, va ser constru´da la plaša i el concepte artÝstic que contÚ, Terra de sardana fet de cerÓmica i ferro, que Ús una metÓfora del ball de la sardana. A terra, uns cercles metÓlĚlics s'encreuen tot dibuixan el moviment de la dansa. Intercalades amb aquests elements, unes rajoles de cerÓmica, situades a la mateixa rotllana, presenten l'empremta d'una ballada de sardanes, amb la petja de les espardenyes de treneta.

Per a obtenir aquestes petjades, durant un aplec celebrat a la ciutat, els participants varen poder puntejar uns compassos de la m˙sica sobre aquestes rajoles, amb el fang encara cru i tendre. D'aquesta manera es dˇna Ŕmfasi al carÓcter festiu, obert i participatiu de la dansa, alhora que tambÚ el caire ciutadÓ de la peša.

Completa la decoraciˇ que referencia la sardana un pirÓmide de ferro i gespa, baixa i molt llarga, d'uns 70 centÝmetres d'alšada, en el que un text, calat en el ferro, explica l'obra: "1960 - 2003 Girona Primera Ciutat Pubilla de la Sardana".

En el mateix indret en el que actualment es troba aquesta plaša, als anys seixanta i fins als vuitanta s'hi celebrava el mercat setmanal d'animals vius: pollastres i gallines, Ónecs i conills, aixÝ com tambÚ, durant una Ŕpoca parades que venien paraments de finestres i portes fetes.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés