La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La placeta del Correu Vell i els jueus.

En aquesta placeta s'obre, per la banda nord, el carrer de la Força, i per l'est, l'escalinata del carrer Oliva i Prats, límit oriental del Call; és l'inici de l'extensió més àmplia del Call gironí. Aquesta explanació urbana es va obtenir per l'enderroc de l'antic castell medieval de Requesens, edificat damunt basaments romans, a les darreries del segle XIX. Deu el seu nom popular a que en aquest indret s'hi establí la primera estafeta de Correus a Girona.

El setembre de l'any 1448, els Jurats de la ciutat varen permetre en augmentació, conservacio e benefici de la aljama dels juheus de la dita ciutat atesa l'evident estretor de la closa jueva, que personalment havien comprovat, una ampliació del Call, incorporant-hi aquesta zona, la més avançada cap al sud, i la del carrer de la Ruca, a la banda nord. En aquest nou recinte (entre clausura nova y veylla) disposaren que s'havien d'instal·lar tots els jueus amb domicili fora del Call, situació que les autoritats civils havien permès, de forma controlada, tres anys abans.


Extret de "Girona. Guia del Call", Fèlix Xunclà i Tubert, Girona 1995, GI-500-95.

Imatge: Dibuix de Fèlix Xunclà, extret de la mateixa obra.

Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés