La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'esbelt pont d'en Gómez, que travessa l'Onyar des de Plaça de Sant Agustí i el passeig de Canalejas cap el carrer Ballesteries i la pujada de Sant Feliu, va ser construït el 1916 per l'empresa "Construcciones y Pavimentos", i per un preu de 13.500 pessetes (1) . En el projecte, de data 29 de setembre de 1914, s'especificava que havia de ser fet amb formigó armat.

El pont, per la seva situació, és un bon punt d'entrada de visitants i d'inici del seu recorregut pel Barri Vell i els monuments de la ciutat, a la vegada que un excel·lent mirador de les cases del riu.

El nom donat al pont prové de Miguel Gómez, propietari de la casa un tros de la qual va haver de ser enderrocat per a les obres de construcció, per a fer-hi l'entrada a la cruïlla entre el carrer Ballesteries i la pujada de Sant Feliu. Aquest Miquel Gómez, segons s'esmenta al treball referenciat a la bibliografia, tenia una empresa dedicada a la col·locació de bombes, estufes, canonades i aparells per a fabricació d'alcohols i aiguardents, i l'atribució del nom va ser per la seva desinteressada col·laboració.

El pont, des del passeig de Canalejas.

Les peces metàl·liques que sustenten els llums a l'entrada i al mig del pont, varen ser construïdes per Pere Sureda, segons un projecte redactat per Martí Sureda.

Aquest pont constitueix un magnífic observatori tan dels monuments -els campanars de Sant Feliu i de la Catedral, que apareixen per darrera les cases del riu, com de la fauna fluvial que habita el riu: ànecs collverd, amb les seves evolucions, gavines i gavians argentats, les emblemàtiques carpes, i altres espècies piscícoles que hi són presents, com els peixos sol o mirallets, i els gardins.


Notes

(1) - A "Girona, rius, ponts, aiguats" s'esmenta que el projecte porta data de 29 de setembre de l'any 1914, pel maig de 1915 s'adjudica l'obra [...] pel mes de novembre del mateix any (1915) es ratifica l'acord, i el 8 de setembre de 1916 l'arquitecte municipal comunica que ja es pot fer la recepció definitiva de la pasarel·la. El 9 de març de l'any 1917 s'insisteix que el pont ja està fet..
Tornar al text


Bibliografia

- Girona: rius, ponts, aiguats. Ramon Alberch, Pere Freixas, Emili Massanas i Joan Miró. Ajuntament de Girona, 1982. Dipòsit legal GI-803-82.

Ànecs collverd sota el pont.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés