La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Situada sobre l'Onyar prop de l'aiguabarreig amb el Ter, aquesta passarel·la de fusta per a vianants, entre el pont del ferrocarril i el de Pedret, estava situada ben a prop del portal de la Barca. La primera dada documental d'aques pont és relativament recent, del 1858, any en el que l'Ajuntament atorga a Joaquim Jaquet, per la quantitat de 32.682 rals, l'execució del projecte d'un pont de fusta en substitució d'una palanca emplaçada uns metres més avall de l'antigament anomenada palanca de la Barca.

Vista de la ciutat de Girona amb el pont del ferrocarril com a element central. En primer terme, el riu Ter i la passera i el tambor del portal de la Barca. Al fons, d'esquerra a dreta, la Catedral, el campanar de l'església de Sant Feliu, el baluard de Sant Narcís, les cases de l'Onyar i el baluard de Figuerola, tapat per arbres. 1877
(Ampliar) - Vista de la ciutat de Girona amb el pont del ferrocarril com a element central. En primer terme, el riu Ter i la passera i el tambor del portal de la Barca. Al fons, d'esquerra a dreta, la Catedral, el campanar de l'església de Sant Feliu, el baluard de Sant Narcís, les cases de l'Onyar i el baluard de Figuerola, tapat per arbres. 1877. Aymat (gravador). CRDI - Ajuntament de Girona.

El nou pont es va obrir al trànsit l'1 de desembre d'aquell mateix any, però la seva vida va ser ben curta, atès que, segons esmenta Chia, la riuada del 1861 se'l va emportar, així com també la palanca del mateix nom sobre el Galligants.
La seva situació, gairebé en la confluència de l'Onyar amb el Ter, el feien especialment vulnerable a les inundacions i va caldre fer-hi freqüents reparacions i substitucions. Està documentat que els anys 1905 i 1906 va ser arranjat, arran de l'informe de l'arquitecte municipal Martí Sureda, així com també els anys 1919 i 1920, en aquesta ocasió amb motiu d'una revisió de tots els pilars de tots els ponts de l'Onyar. Les inundacions del 4 de setembre de 1926 van afectar seriosament el pont i la seva reparació va costar prop de 1.500 pessetes, una suma considerable per a l'època.

Puente del ferro carril y pasarela del portal de la barca. 1920
(Ampliar) - Puente del ferro carril y pasarela del portal de la barca. 1920. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Es desconeix exactament en quin moment es va considerar la inutilitat d'aquest pas, tot i que és probable que desaparegués com a conseqüència de la supressió de les muralles que hi havia en aquesta zona, durant la dècada dels trenta del segle XX. Per tant, la connexió entre els barris de Sant Feliu i Sant Pere i l'altra riba de l'Onyar va quedar molt limitada; només es podia fer a través del pont d'en Gómez i del gual i posterior pont de Pedret.

Vista del riu Onyar a l'altura del pont del Ferrocarril, en segon terme. A l'esquerra, la palanca del carrer del portal de la Barca. Al fons sobresurten el campanar de l'Església de Sant Feliu i la Catedral de Girona. 1920-1930
(Ampliar) - Vista del riu Onyar a l'altura del pont del Ferrocarril, en segon terme. A l'esquerra, la palanca del carrer del portal de la Barca. Al fons sobresurten el campanar de l'Església de Sant Feliu i la Catedral de Girona. 1920-1930. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.
Obres al llit del riu Onyar. Algunes persones s'ho miren des del Pont del Portal de la Barca. 1910-1930
(Ampliar) - Obres al llit del riu Onyar. Algunes persones s'ho miren des del Pont del Portal de la Barca. 1910-1930. Josep Jou Parés. CRDI - Ajuntament de Girona.

Ponts antics

El pont del Ferrocarril, sobre el riu Onyar, a l'altura del portal de la Barca. Al fons, els campanars de l'església de Sant Feliu i de la Catedral de Girona. 1900-1930
(Ampliar) - El pont del Ferrocarril, sobre el riu Onyar, a l'altura del portal de la Barca. Al fons, els campanars de l'església de Sant Feliu i de la Catedral de Girona. 1900-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Retrat d'Antoni Varés des de l'altura del Portal de la Barca on s'observa el pont del Ferrocarril, el campanar de Sant Feliu i la Catedral de Girona al fons. 1955-1960
(Ampliar) - Retrat d'Antoni Varés des de l'altura del Portal de la Barca on s'observa el pont del Ferrocarril, el campanar de Sant Feliu i la Catedral de Girona al fons. 1955-1960. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Bibliografia general

- "L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona 1760-1835". Ramon Ripoll i Masferrer, 2005. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. ISBN 84-8415-751-2.
- "Els antics ponts de Girona". Maria Mercè Costa i Paretas.
- "Guia d'arquitectura. COAC. Girona i els seus barris". Carles Salmeron i Bosch, 1983. Ajuntament de Girona 1983.
- "Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana". Josep M. Birulés i Joan del Pozo, 2008. Girona, Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya - Girona.
- "Girona: rius, ponts, aiguats". Ramon Alberch, Pere Freixas, Emili Massanas, Joan Miró, 1982. Ajuntament de Girona.
- "Les inundacions a Girona". Anna Ribas Palom, 2007. Ajuntament de Girona i Institut d'Estudis Gironins.


Altres ponts de l'Onyar desapareguts.

El pont del Carme.
Construït sobre l'Onyar, comunicava l'antiga caserna d'Artilleria, a l'actual plaça Calvet i Rubalcava amb el passeig del Carme. Va desaparèixer el 1941.

El pont del Pes de la Palla.
Construït sobre l'Onyar el 1913, comunicava la rambla Verdaguer amb la de Pi i Margall. Va desaparèixer a causa de l'aiguat de 1962.

La palanca d'en Vila.
Coneguda també com el pont de l'Areny, servia per accedir al llit de l'Onyar.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés