La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Presentació de l'acte. Text de Ramon Grau. Primer de tot voldria donar les gràcies als que feu possible l'arribada de la Flama del Canigó aquí a Girona des de fa ja un munt d'anys.
Agraïr també per permetre'm l'honor de posar veu al manifest que enguany acompanya el foc que s'ha renovat aquesta mitjanit dalt del cim del Canigó i que encendrà la majoria de fogueres de Sant Joan arreu dels pobles catalans.
Voldria aprofitar l'avinentesa per fer especial esment a que fa poques setmanes el Plèe Municipal de Girona va aprovar, a petició de l'ADAC, la moció en la qual es demanava que la ciutat s'adherís a la llista de municipis que reivindiquen la Festa de Sant Joan com a “Festa Nacional dels Països Catalans”.

Presentació de la lectura del Manifest a la plaça del Vi
(Ampliar) - Presentació de la lectura del Manifest a la plaça del Vi

Com diu Bienve Moya en el seu llibre “Cada dia és festa”: “...la festa és una eina bàsica per la socialització dels éssers humans i és essencial per a la transmissió de la cultura i els vincles socials”. Doncs, deixeu-me que us digui que hem d'aprofitar aquesta Festa de Sant Joan per viure-la intensament, compartint-la amb el màxim de gent. Aquest foc que heu baixat des del Canigó, representa entre moltes altres coses, la voluntat d'una gent que vol ser un sol poble, un poble lliure, unit i sobirà, que estima i vol mantenir viva la seva Cultura. Una Cultura Popular. Una Cultura Popular Tradicional. Una Cultura Popular Tradicional pròpia i que s'identifica d'entre totes les altres pels seus trets diferencials. Sencillament una Cultura Popular Nostra.
És gràcies a vosaltres, a tots vosaltres, Marrecs de Salt, que aquest any celebreu ja 20 anys plantant castells aqui al nord. A vosaltres Fal·lera Gironina que fent ballar els nostres gegants, els nostres capgrossos i el nostre bestiari conserveu i feu conèixer un dels nostres preuats tresors: el Patrimoni Cultural Inmaterial de Girona. És gracies a vosaltres Diables de l'Onyar, Sardanistes, Entitats dels diferents Barris de la ciutat, Qrambla, intèrprets de música tradicional, balladors i dançadors dels balls populars, corals..., és gràcies a vosaltres Gironins i Gironines que la Cultura Popular Tradicional Gironina es manté ben viva.
(Text publicat per gentilesa de l'autor)

Ramon Grau, durant la lectura del Manifest, a la plaça del Vi
(Ampliar) - Ramon Grau, durant la lectura del Manifest, a la plaça del Vi

Presentació de l'autor del Manifest. Com cada any, una personalitat de la cultura catalana ha estat l’encarregada de redactar el manifest que es llegeix a les fogueres de Sant Joan i que acompanya la Flama del Canigó. La decisió es va prendre a la trobada d’equips de foc que es va celebrar el 20 de febrer a Girona i que va ser organitzada per l'ADAC.
Andreu Carranza i Font, ha practicat el conte, la novel·la i la poesia. Ha guanyat diversos premis literaris entre ells el Sant Joan de l'any 2000 i el Josep Pla de narrativa de l'any 2015.

Ramon Grau, durant la lectura del Manifest, a la plaça del Vi
(Ampliar) - Ramon Grau, durant la lectura del Manifest, a la plaça del Vi

Manifest de la Flama 2016 d'Andreu Carranza i Font, escriptor. Vivim un temps de trànsit. Un ritual fortament arrelat a la nostra tradició, que ha activat algun ressort secret de la consciència col·lectiva del nostre poble.
I és precisament en aquestes èpoques de canvi profund, de renovació, quan els elements simbòlics adquireixen un protagonisme especial.
La flama del Canigó és un dels símbols que més ens representa i ens uneix en aquests temps.
Enguany la foguera de Sant Joan no cremarà només les andròmines, els mobles vells i la paperassa de les golfes. El foc que des del Canigó fa 50 anys travessa els Pirineus ens portarà una flama que hem de conservar viva durant aquest proper any.
La necessitarem durant l’hivern que s’acosta, perquè és tot un poble el que s’ha posat a caminar, definitivament, amb un repte immens.
No hi ha marxa enrere. Les torxes amb la flama del Canigó han d’il·luminar el camí, i també han d’escalfar-nos enmig dels temporals de pedra, pluja, neu i vent. És el foc el que ha d’unir-nos encara més amb les nostres diferències.
El proper solstici d’estiu, el del 2017, quan la flama baixi renovada del Canigó, es complirà tot just el termini. Res podrà ser igual que abans.
El futur és a les nostres mans perquè som conscients del passat, i commemorem les vides de catalans i catalanes com la Muriel Casals que van dedicar una part molt important de la seva existència a avivar la flama del país amb el seu alè d’unitat i esperança.
En aquest temps de traspàs, evoquem el gran poema èpic Canigó, de Jacint Verdaguer, com a símbol del foc de la paraula que ens uneix com a poble. Amb els aires d’aquesta segona renaixença que estem vivint celebrem aquesta diada amb unes corrandes populars sense retorn.

La Flama.
Quatre rius del Pirineu baixen furients,
carregats d’aigua encesa del Canigó.
Corriols, afraus, gorges i torrents,
escampen les brases per la nació.
Ardents afluents arriben a l’Ebre,
on cada solstici està esperant
la barca que porta les quatre torxes,
de Fraga, Maó, Salses i Guardamar.
Al mig de les fites d’aquesta terra,
encendrem les fogueres de Sant Joan.

Desperten fades del riu i la serra,
que aviven els cors de tots els catalans:
"Espurnes de la nit, danseu fins l’alba,
el sol de llibertat és vostra flama!"
Visca la Flama del Canigó!
Visca el Foc de Sant Joan!
Visca Girona!
Visca Catalunya!


La Flama del Canigó arribant a Girona
(Ampliar) - La Flama del Canigó arribant a Girona
Cartell de la celebració
(Ampliar) - Cartell de la celebració
Aixecament de castells pels Marrecs de Salt instants abans de la lectura del Manifest
(Ampliar) - Aixecament de castells pels Marrecs de Salt instants abans de la lectura del Manifest
Aixecament de castells pels Marrecs de Salt instants abans de la lectura del Manifest
(Ampliar) - Aixecament de castells pels Marrecs de Salt instants abans de la lectura del Manifest
Una capgròs de Girona, amb la Flama del Canigó al carrer de la Força, durant la cercavila
(Ampliar) - Una capgròs de Girona, amb la Flama del Canigó al carrer de la Força, durant la cercavila

  • Arribada de la Flama del Canigó 2014. Reportatge fotogràfic i article de la Flama del Canigó 2014.
  • Arribada de la Flama del Canigó 2013. Reportatge fotogràfic i article de la Flama del Canigó 2013.
  • Arribada de la Flama del Canigó 2012. Reportatge fotogràfic i article de la Flama del Canigó 2012.
  • Els focs de Sant Joan. Article sobre l'orígen i significació de les fogueres de Sant Joan.


  • [Més imatges]--- Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés