La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'artista

L'artista Manolo Valdés Blasco va néixer a València el 8 de març de 1942. El 1957 es va matricular a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles, de la seva ciutat, en la que va estudiar dos anys, i va abandonar els estudis per dedicar-se a la pintura.

El 1964 va fundar el grup artístic Equipo Crónica conjuntament amb Juan Antonio Toledo i Rafael Solbes en el que es va mantenir fins la mort de Solbes el 1981, malgrat que als dos anys de la fundació del grup, Toledo l'habia abandonat. Després de la mort del seu company es va establir a Nova York on va seguir experimentant amb les noves formes d'expressió i va començar a realitzar treballs d'escultura.

Menines, 2005. Bronze.

Influenciat per Rembrandt, Rubens i Matisse, Manolo Valdés realitza una obra de gran format en la que les llums i colors expressen un sentiment de tactilitat pel tractament que dóna als materials. La seva obra provoca en l'espectador la indagació en la memòria i la recerca d'imatges significatives de la història de l'art.

A més dels treballs exposats com part de l'Equipo Crónicas, Valdés va realitzar, entre 1965 i 1981, més de 70 exposicions, tant individuals com col·lectives. Com escultor, es autor de La Dama del Manzanares (2003), obra de 13 metres d'alçada situada en el Parc Lineal del Manzanares (Madrid). Va ser l'indroductor a Espanya d'una forma d'expressió artística que combina el compromís polític i social amb l'humor i la ironia.

Menines, 2005. Bronze.

Valdés ha rebut diversos premis, entre els que cal destacar, el 1965, els premis Lissone i Biella, a Milán (Itàlia), el 1979, la Medalla de plata de la II Biennal Internacional de Gravats a Tòquio (Japó) i Premi del Museu d'Art de Bridgestone a Lis'79 a Lisboa (Portugal), el 1983 el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, el Premi Alfons Roig, a València, el Premi Nacional de Belles Arts d'Espanya, el 1986 la Medalla de la Bienal del Festival Internacional d'Artistes Plàstics, a Bagdad (Iraq) i el 1993 la Condecoració de l'Ordre d'Andrés Bello en la classe de Banda d'Honor, a Veneçuela.

Menines, 2005. Bronze.

L'exposició

Del 26/05/2009 al 28/06/2009, l'exposició que presenta Fundació ”la Caixa” consta de 15 escultures monumentals, la majoria creades per a aquest projecte, mitjançant el qual l'artista exhibeix un gran grup d'enormes caps espectaculars, amb la idea de reconvertir el gènere, de corporitzar el retrat. Les peces s'exhibeixen a la Rambla de la Llibertat, al carrer Nou i al carrer de Santa Clara. A més d'escultures de Menines, la Dama d'Elx, la reina Marianna, o la infanta Margarida, ja exhibides en altres poblacions, n'hi figuren quatre d'inèdites: l'Odalisca, la Lili, la Irene I i la Irene II. Aquesta exposició també s'ha pogut veure als carrers de grans ciutats, entre elles Nova York, tot i que algunes de les peces són diferents a cada lloc.

La Dama, 2004. Bronze.

Lydia, 2004. Bronze.

La Dama (detall), 2004. Bronze.

Menines, 2005. Bronze.


Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés