![]() |
![]() |
![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Nova vista de les termes romanes de Caldes de Malavella, 1917. Fragment de fotografia estereoscòpica de Josep Salvany i Blanch. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Cap del déu Apol·lo, a qui estava dedicada una inscripció trobada el 1871. Viquipèdia. ![]() Entorn de les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() L'emperador Claudi (10 aC - 54 dC), durant el regnat del qual es varen construir les termes de Caldes de Malavella. Viquipèdia. |
Caldes de Malavella Les termes romanes
Història de les termes.
Monument Històric d'Interès Nacional, les termes romanes són considerades de gran valor, per tot el que representen i per ser les restes més ben conservades de l’antiga Aquae Calidae, l'actual Caldes de Malavella. La construcció de l'estructura original actualment visitable correspon al segon quart del segle I dC, probablement coincidint amb el regnat de l'emperador Claudi (41-54 dC), aprofitant una deu d'aigua termal que encara brolla (1).
![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella. - (Ampliar)
Els noms amb què és anomenada a lèpoca romana és dubtosa: per una banda, hi ha qui es decanta per Aquis Voconis o Aquae Voconiae, ciutat romana enmig de la ruta de la Via Augusta, entre Gerunda i Blanda, que fou esmentada als famosos Vasos Apol·linars i a l'itinerari d'Antoní. Es creu que tenia el rang de municipium, ja que segons un text epigràfic tenia ordo decuriorum (2). ![]() Termes Romanes del Puig de Sant Grau a principis del segle XIX. Fotografia de la col·lecció d'Antoni Vila. Viquipèdia - (Ampliar)
Bàsicament, es tracta d'un edifici senzill, funcional, i amb pocs elements ostentos. El principal element d'aquest conjunt arquitectònic és una piscina gairebé quadrada, voltada d'un corredor, a la que s'accedeix mitjançant graons situats a tres dels quatre costats. ![]() Termes romanes de Caldes de Malavella. Planta general. Segles I-II dC. Publicat a "El conjunt termal de Sant Grau", Joan Llinàs i Pol - (Ampliar)
Durant les diverses excavacions que s'hi han dut a terme han aparegut un cap de gos de bronze, un pedestal de pedra, monedes romanes d’èpoques diverses, restes cerà:miques, etc. El 1871 s'hi va trobar una inscripció romana dedicada a Apol·lo, que acaba amb la fórmula corrent "lloc concedit per decret dels decurions" (3). Les restes esmentades, juntament amb fragments de ceràmica i petits bronzes del segle IV dC, evidencien la intensa ocupació i la prosperitat del lloc a l'època romana. ![]() Termes romanes de Caldes de Malavella. Planta general que indica les reformes i alteracions al llarg de la seva vida útil fins al segle IV dC. Publicat a "El conjunt termal de Sant Grau", Joan Llinàs i Pol - (Ampliar)
Notes Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
![]() Escut de Caldes de Malavella. ![]() Situació del municipi de Caldes de Malavella dins la comarca de la Selva ![]() L'emperador Claudi (10 aC - 54 dC), durant el regnat del qual es varen construir les termes de Caldes de Malavella. Viquipèdia. ![]() Restes de les termes romanes de Caldes de Malavella, 1925. Fragment de fotografia estereoscòpica de Manuel Genovart i Boixet. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) ![]() Les Termes romanes de Caldes de Malavella - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |