Un plat, diversos noms.

Plat també anomenat capipota, pota i tripa, coradella, tripes, frit, tacons, freginat a altres indrets de Catalunya. Esmenta Jaume Fàbrega a El gust d'un poble: els plats més famosos de la cuina catalana , que Josep Pla, referint-se al que en diu "les menudències", l'anomena el peu i tripa de xai. Amb la denominació que us sigui més familiar, és un plat que menjaven els pagesos i tractants per esmorzar i dinar el dia de mercat a la fonda.

Ampliar
(Ampliar)

Plat típic de l'anomenada cuina de l'aprofitament, esmorzar de Pasqua, Nadal o festa major, forma part d'una llarga llista en la que trobem també el "fetge i perdiu", en la que sovinteja com a ingredients importants els menuts de xai, de gust més fi i delicat que els de vedella. Josep Pla hi relaciona el peu i tripa de xai, peu i tripa de vedella, pota i morro, ventre i llengua, peu de xai, peus de porc al forn o cuinats. En definitiva, el que Xavier Febrés anomena un conjunt de delícies porques.

Els ingredients.

Amb tantes variants com preparadors, els components imprescindibles del plat són les galtes, tripes i potes.

També seran necessaris el components que formaran la salseta que els banyarà: cebes, tomàquets, alls, un manat d'herbes, pastanaga, porro, farigola, llorer, ametlles, vi ranci, pa fregit, pebre i sal.

La preparació.

Habitualment se sol comprar les galtes, potes i tripes bullides. Si no, cal fer-ho en una olla amb aigua freda, pebre, un manat d'herbes i sal. Quan tot sigui tot, es treu, s'escorre, es treu l'os de les potes i es talla tot plegat a trossos no massa grossos.

Seguidament, i en una cassola de terrissa, s'enrosseix tota la carn a foc viu. A part, es sofregeix la ceba tallada fina, els tomàquets picats i sense llavor, amb una mica d'aigua. Seguidament s'hi afegeixen els menuts.

En un morter es prepara la picada d'alls, ametlles i pa fregit, a la que s'afegeix el vi, i es tira a la cassola. Es deeixa coure tot plegat, i al final es posa a punt de sal i pebre, al gust dels comensals.


Bibliografia

  • "El gust d'un poble: els plats més famosos de la cuina catalana. De Verdaguer a Gaudí: el naixement d'una cuina". Jaume Fàbrega. Cossetània. Col·lecció El cullerot. 2002. ISBN: 84-95684-91-8
  • Els ingredients de la cuina gironina. Reportatge fotogràfic i article sobre els ingredients habituals en els plats propis de la cuina de Girona.


    Back-Index