Exposició "Veure el món per un forat"
Un viatge per Europa a través de les vistes òptiques (1750-1860)
Exposició temporal al Museu del Cinema, Sèquia, 1.

Del 26 de juny de 2012 a 27 de gener de 2013

Zoom

Ampliar - Exposició "Veure el món per un forat". Vista òptica: Amsterdam (Augsburg, c. 1760-1790)

Heus ací l’espectacle de la caixa d'òptica, també anomenat Mondo Nuovo, Boîte d'Optique, Rare-Show, Peep Show, Titirimundi o Múndia, l'atracció de fira que durant el segle XVIII i principis del XIX permetia veure el món per un forat.

La majoria de la gent d'aquella època no acostumaven a viatjar i, quan ho feien, no es desplaçaven més enllà de la seva comarca. Les imatges eren escasses (quadres, gravats, alguns llibres...) i només estaven a l'abast d’una minoria il·lustrada i rica. No existia ni la fotografia, ni les revistes, ni diaris il·lustrats, la informació circulava amb dificultats i el poble, majoritàriament analfabet, gairebé només tenia accés a les imatges que hi havia a les esglésies i poca cosa més. Tot i així, hi havia ganes de saber i de conèixer com era el món, les seves ciutats, monuments, jardins, palaus... Com eren aquells llocs llunyans dels quals havien sentit a parlar tantes vegades: París, Roma, Londres, Sant Petersburg...

Zoom

Ampliar - Exposició "Veure el món per un forat". Brescia. Piazza dei Gambaro ( Bassano, Remondini, 1778-1790)

La caixa d'òptica, un espectacle de fira que recorria pobles i ciutats, va mostrar el món als europeus del segle XVIII i principis del segle XIX, amb una sensació de realitat i efectes visuals mai assolits fins llavors i amb un llenguatge universal: el de les imatges. Les anomenades vistes òptiques, els gravats que es visualitzaven dins la caixa d'òptica, foren difoses arreu d'Europa, sense que el canvi de país o de llengua afectés el missatge. Podríem dir que es creà el "primer mercat comú europeu de la imatge".

Zoom

Ampliar - Exposició "Veure el món per un forat". Vista òptica: Munich, Grande place (Paris, Basset, c.1760-1790)

Aquesta exposició vol recuperar la memòria d'aquest antic espectacle i mitjà de comunicació visual a través d'una selecció d'objectes originals procedents del propi fons del Museu del Cinema. A la primera part es mostra què era i com era aquest espectacle, mentre que a la segona es proposa un viatge per algunes de les principals ciutats europees a través de vistes òptiques originals.

Avui, en què l’accés a les imatges de tot tipus i d’arreu del món és un dels signes dels nous temps, cal recordar que fa 250 anys la gent ja sentia curiositat per veure el món en què vivia. La caixa d'òptica va ser el primer instrument que, a través de les imatges i sense haver de viatjar, va permetre acostar el món a la majoria de la gent.


Horaris:

Juliol i agost:
-de dilluns a diumenge de 10h a 20 h

Setembre
-dimarts a dissabte de 10h a 20h
-diumenge de 11h a 15h

-Octubre a gener:
-Dimarts a divendres: 10h. a 18h.
-Dissabte: 10h a 20h
-Diumenge:11h a 15h

Entrada gratuïta a l’exposició.


Cartell de l'exposició

Zoom

Ampliar - Exposició "Veure el món per un forat". Poliorama Panoptique (França, després 1849)

Zoom

Ampliar - Exposició "Veure el món per un forat". Lanterne Magique (Boilly, c. 1860)

Caixa d'òptica 1775-1825  • www.museudelcinema.cat. Web del Museu del Cinema. Informació al visitant, activitats, servei educatiu, club d'actors, etc.
  • Imatges i textos: © Museu del Cinema

    Back