Postre típic durant la revetlla de Sant Joan, la seva variant més clàssica és la de crema decorada amb fruita confitada.

Gibert, a l'obra esmentada a la bibliografia, indica que, antigament, a la nit era de rigor menjar coques ensucrades que venien a les confiteries i fleques. Després de sopar la gent es llançava al carrer fins ben entrada la matinada. Els cafès i hostals, il·luminaven exteriorment l'establiment a "la veneciana" amb fanals i "barrabombes"; eren freqüentats fins molt tard, despatxaven bon nombre de ressopons i la gresca durava fins que clarejava. A la sortida dels balls que s'organitzaven, la gent tenia per costum anar als pous d'aigua picant, de Pedret, a menjar coques fins a les set o les vuit del matí, hora en què, ja cansada i endormiscada, se n'anava a dormir. Fou després de 1890 que s'inicià el costum d'anar a les fonts dels contorns de la ciutat, sobretot a la de la Pólvora i a la del Ferro.

Per a composició de la massa de la coca són necessaris els següents ingredients: 300 g de farina, 50 g de llard, 60 g de sucre, 35 g de llevat de París, 2 ous, un polsim de sal, 75 ml. de llet, 100 g farina d'admetlla i la pell d'una llimona ratllada.

Per a la crema pastissera seran necessaris 5 rovells d'ou, 125 g de sucre, 50 g de farina de panís (maizena), 625 ml. de llet, una branca de canyella i una pell de llimona.

Per elaborar la crema pastissera es posa a bullir la llet amb la pell de llimona i la branca de canyella. Mentre, es baten els rovells d'ou amb el sucre; un cop ben batut, s'afegeix, poc a poc, la farina de panís. Incorporar la llet, prèviament colada, i es deixa refredar. Barrejar bé tots els ingredients, tornar a colar i posar al foc, on es manté sense deixar de remenar, fins que espessi. Posar la crema en una safata i deixar refredar.

Per elaborar la coca, desfer la llevadura amb la llet tèbia i reservar-ho. En un bol, batre els ous amb el sucre i afegir la sal, la pell de llimona ratllada i la mantega, fins obtenir una textura de pomada. Incorporar a la barreja la llevadura amb la llet, la farina d'admetlla i, poc a poc, la farina, preferiblement amb un colador per evitar els grumolls i obtenir una massa més flonja. Seguidament, anar incorporant farina fins que la massa no s'enganxi als dits. Treballar la massa amb les mans, i fer-ne una bola. Deixar reposar durant 15 minuts en un bol, tapada amb un drap.

Mentre, untar amb oli o mantega una llauna de forn. Dividir la massa en dues porcions, i estirar-ne una amb el corró, donant-li forma ovalada. Posar-la a la llauna. Repartir la crema pel damunt de la massa. En altres variants es pot farcir amb cabell d'àngel, xocolata, massapà, etc. Estirar amb el corró l'altra porció de massa, posar-la al damunt de la base que es té a la llauna i tancar la coca. Per a que quedi ban tancada es poden pintar les vores amb clara d'ou. Deixar reposar la coca durant 45 minuts tapada amb un drap humit; passat aquest temps, es pinta la coca amb ou batut i es decora amb fruites confitades, pinyons o ametlles filetejades. Es posa la coca al forn, que prèviament s'haura escalfat, durant 30 minuts, a una temperatura d'entre 160/170º i es courà fins que estigui daurada. L'últim toc serà decorar amb una mica de sucre llustre pel damunt.


Bibliografia:

  • "Girona, petita històrica de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. Barcelona, 1946.


  • Foguera de Sant Joan segons un auca del segon terç del segle XIX.




    Back