Ànec collverd (Anas platyrhynchos)

L'ànec collverd o ànec de bosc és una espècie d'au que presenta notables diferències sexuals: la femella i les crias immadures són de color bru, mentre que el mascle adult té el cap i el coll de color verd, d'aquí el nom. Els adults tenen la taca alar o espill de color blau, més gran i conspicu en el mascle. Fora de l'època d'aparellament, el plomatge del mascle s'assembla més al de la femella, i s'el reconeix només pel color groc més viu del bec.

Grup de collverds als Jardins de la Devesa

Els exemplars existents a la ciutat han fet de l'Onyar i dels petits illots, amb vegetació, que es formen a banda i banda en el seu tram ciutadà, el seu hàbitat natural. Des de qualsevol dels ponts de la ciutat, se'n poden veure en tota mena d'activitat. És espectacular la processó que formen les famelles seguides de les petites cries. També se'ls troba als recs dels Jardins de la Devesa i, quan aquest té suficient aigua, al Galligants al seu pas per la Vall de Sant Daniel.

Ponç Feliu, a "Fauna urbana de Girona i rodalies", esmenta que els ànecs crien durant la primavera, de març a juny, i sovint fan el niu als racons més insòlits, sempre a recés i protecció de depredadors -precissament una de les raons de la seva cria en zones urbanes-.

Per exemple, en el cas de Girona, s'han trobat nius a la base dels pilars del Pont de Pedra, als Jardins de la Devesa, o fins i tot en fonts de patis interiors del bell mig del Barri Vell (ens consten observacions tan singulars com els grups d'aneguets petits caminant escales avall del carrer de la Força, de camí cap al riu). Normalment treuen prop d'una desena de pollets, dels quals sovint menys de cinc arriben a poder volar (gavians o visons americans en són els responsables).Bibliografia.

  • Ponç Feliu. "Fauna urbana de Girona i rodalies". CCG Edicions, 2008. ISBN 978-84-96766-43-3.


    Back-Next