En els carrers de Girona, hi ha o hi ha hagut escultures realment insòlites que surten realment de l'habitual temàtica sobre personatges històrics, imatges religioses o commemoració de fets.

Tot fent una tria entre aquestes escultures atípiques, s'ha de parlar en primer lloc de l'animal més típicament gironí després de les mosques de sant Narcís: La Lleona. Durant molts anys va estar instal·lada al carrer de Calderers una altra columna de pedra en la qual s'enfilava un lleó.

No es coneix el seu significat, però se suposa que podria ser una mena de reclam de l'anomenat "Hostal de la Lleona" situat allà mateix en temps passats. El cas és que una part de la columna estava empotrada al sòl del carrer i això feia que, estirant-se un xic, la quitxalla podia arribar a tocar el cul de l'animaló.

Aquest ritu ciutadà, tocar el cul a la lleona, tenia confuses significacions, mig eròtiques mig escatològiques, però en tot cas sembla que era garantia que qui ho feia, o mai se n'aniria de Girona o, si se n'anava, tornaria indefectiblement.

Encara que l'animal representa clarament un lleó mascle, per no se sap quins estranys desconeixements zoològics, primer es va confondre amb un mico (pot ser pel fet d'enfilar-se àgilment per la columna) i més tard amb una lleona, com ha quedat fixat per la tradició ciutadana. S'ignora si es tractava d'un animal transvestit.

L'estàtua original, força apedaçada, es guarda al museu d'Art, mentre que una correcta reproducció en fibra de vidre s'alça ara a prop del lloc original d'emplaçament."...


Llegendes i Misteris de Girona
Carles Vivó
Quaderns de la Revista de Girona,24
Diputació de Girona Novembre 1989

Back