Terrina de foie gras micuit

La tècnica
El primer que ens cal saber, és què significa la paraula micuit. No es tracta de cap denominació de producte, micuit ens dóna simplement informació sobre el tipus de cocció a la que hem sotmès el nostre foie.
El fetge gras, com a molts d'altres productes, li cal una pasteurització o una esterilització, per tal de poder menjar-lo amb tota tranquil·litat.
Si el que volem és fer-nos una terrina, que menjarem en un espai de temps raonable, de 5 a 20 dies, amb la garantia que tots els bacteris que podrien donar-nos algun mal de ventre innecessari desapareixin, caldrà pasteuritzar la nostra terrina.
És obvi que la paraula pasteurització no és gens gastronòmica. Els francesos, que gaudeixen d'un vocabulari gastronòmic molt extens, varen trobar la paraula màgica. Què és en realitat una pasteurització? Doncs simplement una semi cocció, de 70 a 80º C, durant uns 30-40 minuts. I com es diu en francès semi cocció? Doncs simplement micuit.

Ingredients per a una terrina d'un kilo.
-------- - 1 kg de fetge gras fresc de bona qualitat
-------- - 16 gm de sal
-------- - 4 gm de pebre blanc
-------- - 2 gm de sucre
-------- - 1 terrina de plàstic o metàl·lica

El procés
Primer de tot ens caldrà temperar el fetge gras, a temperatura ambient, per poder-lo desvenar amb facilitat.
Un fetge gras es composa de 2 lòbuls units, que separarem amb les mans, i ja començarem a veure les arteries principals. Les estirarem amb els dits, i amb l'ajuda d'un ganivet, anirem seguint les venes fins a treure-les del tot.
No patir si el fetge es trenca, ja que el reconstituirem més tard.
Seguidament col·locarem tots els bocins del fetge dins d'un recipient amb aigua de l'aixeta i una bona grapada de sal comuna, i deixarem els bocins del fetge dins aquesta salmorra durant uns 15-20 minuts.
Aquest rentat ens ajudarà a eliminar qualsevol brutícia que pogués haver quedat en el fetge, al mateix temps que ja comencem a eliminar molts bacteris propis del fetge.
Passat aquest temps, escorrerem les bocins del fetge i els eixugarem amb l'ajuda de paper de cuina.
Tots els ingredients que hem esmentat abans els barrejarem en un bol, i salpebrarem els bocins de fetge el més homogèniament possible.
Seguidament els col·locarem dins la terrina, procurant deixar cara a fora l'exterior dels bocins de fetge.
Un cop fet això, caldrà apretar al màxim possible la terrina, per evitar que ens quedin forats a l'interior.
Seguidament la col·locarem al bany maria, dins del forn, preescalfat a uns 80º C durant 20-30 minuts.
Un cop cuita, la protegirem amb un paper d'alumini, i la deixarem reposar unes 24 hores al frigorífic.




© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés
Back-Index-Next