La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats


Missa de campanya al peu del monument. Fotografia: Ballell. Col·lecció particular, Girona.

Història del monument.

El monument homenatge als defensors de Girona durant els setges de 1808-1809 a la ciutat de Girona, durant la Guerra del Francès, obra titulada oficialment, com diu una placa El ejército a los héroes de 1808 y 1809, coneguda com El lleó, va ser inaugurat el 7 de novembre 1909, coincidint amb el centenari dels fets. Aquest monument, i especialment el lleó que hi figura, dóna nom al mercat d'abastaments que es troba als seus peus, el Mercat del Lleó.

L'autoria del projecte correspon al comandant d'enginyers Josep Ferré Vergés, i la columna i el lleó van ser obra de Joan Oliver de Bezzi, tot i que els elements definitius varen ser instal·lats el 1915, en substitució dels anteriors de materials peribles. Els relleus de les làpides del baluard són obra de J. Campeny.

Monument als defensors de Girona, i caserna d'artilleria.
Postal editada a Girona per Imp. Franquet. Col·lecció particular, Girona

El monument

La columna, situada damunt les restes de l'extrem meridional del baluard de Sant Francesc de Paula, a les fortificacions de la muralla del Mercadal, de fust estriat, serveix de pedestal a la figura del lleó, dempeus damunt d'un capitell de grans dimensions i amb unes imponents volutes. El lleó, en actitud desafiant, recolza les dues potes davanteres sobre un canó, per sota del qual oneja una bandera. El monument, situat a la plaça Calvet i Rubalcaba, va ser promogut per la Comissió Organitzadora del Centenari dels Setges.

1915. Acte de descobrir les dues làpides al peu del monument. Fotografia: Ballell. Col·lecció particular, Girona

Les inscripcions

A la base i a les restes del baluard s'hi conserven tres inscripcions. En una primera làpida, damunt el baluard, es pot llegir: "Este monumento se erigió para perpetuar el recuerdo de los memorables sitios que sufrió esta inmortal ciudad en los años 1808 y 1809, sobre el baluarte de San Francisco que formaba parte del recinto fortificado del Mercadal, con el producto de los donativos recibidos al celebrar su primer centenario. 1909 a 1915".

En dues altres làpides hi figuren les següents inscripcions: "A l'heroisme d'els Somatens de 1808. Els somatens de 1909. Pau, pau i sempre pau" i "Los artileros del siglo XX a sus héroes de los sitios de Gerona: Mariscal de campo don Joaquín de Mendoza, Capitán don Salustino Gerona, Teninente agregado don Andrés Pons, Teniente agregado don Antonio Cacesa, Subteniente don Josef de Orio, Artillª Rgto. Barna don Manuel Sarriá".

A la columna s'hi llegeixen quatre noms de militars que varen participar en els setges de la Guerra del Francès: "Guillermo Minali, M. Álvarez de Castro, Joaquín de Mendoza, Blas de Fournás".

Monument als defensors de Girona, i caserna d'artilleria.
Col·lecció particular, Girona1915. Acte de descobrir les dues làpides al peu del monument. Col·lecció particular, Girona
Bibliografia:

  • Girona en el transcurs del temps. Josep Mª Pla i Dalmau. Dalmau Carles Pla, Girona, 1984. ISBN:84-7216-046-7.


  • Back

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés