La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats
Inici

Introducció

La situació geogràfica de Girona ha condicionat, des del seu moment fundacional a l'època romana, que esdevingués un punt privilegiat que calia defensar, fortificant-lo, per prevenir els atacs que al llarg dels segles ha patit.

Des dels murs construïts al segle I aC, entre els anys 70 i 80, fins les remodelacions dutes a terme amb motiu de la Guerra del Francès, les muralles de Girona han estat testimonis de lluites sagnants i setges ferotges. A partir de la segona meitat del segle XIX van perdre la seva importància defensiva i esdevingueren un obstacle per al creixement, i també l'especulació urbana de la ciutat

Durant el primer terç del segle XX es van enderrocar els panys de muralla que impedien aquesta expansió urbanística, i només quedaren en peu els que no destorbàven les noves construccions d'habitatges i vials de comunicació, bàsicament els trams que corresponien a la banda oest de la ciutat.

Amb les restauracions dutes a terme i la incorporació dels espais ocupats per les muralles supervivents a la xarxa verda urbana, amb la construcció de jardins i passejos, Girona disposa avui d'un element d'esbarjo d'un interès excepcional, tant pel visitant com pel gironí, qui pot gaudir-ne des d'un doble vessant: el passeig per la muralla pròpiament dita, resseguint el passadissos i contemplant, a banda i banda, d'unes panoràmiques excepcionals de la ciutat, com des de "peu a terra" contemplant els murs, torres i merlets.

Amb aquest itinerari oferim les dues possibilitats, al llarg de tot el recurregut de les muralles visitables avui.


Bibliografia bàsica

• "La muralla de Girona. Recorreguts per les muralles, castells, torres, baluards, forts, reductes i portals". Jaume Prat i Pons i Jordi Pericot i Dilmé. Ajuntament de Girona, 2008. ISBN 978-84-8496-057-7.
• "La muralla de Girona. Dels orígens a l'enderrocament". David Iglésias i Franch. Ajuntament de Girona, 2003. ISBN 84-86953-21-9.
• "La muralla de Girona. Fotografies 1877-2002". Ajuntament de Girona, 2002. Col·lecció Fotografia a Girona 1. ISBN 84-8496-077-3.
• "Historia de las fortificaciones y alojamientos militares de Girona". Carlos Díaz Campmany i Fernando Torres González. Institución "Fernando el Católico" Diputación de Zaragoza. Zaragoza, 1998. ISBN 84-7820-412-1.


Visita virtual: informació, història i imatges

Anar

Plànol general de les muralles de Girona.
Extret de "La muralla de Girona. Recorreguts per les muralles, castells, torres, baluards, forts, reductes i portals", gentilesa de l'autor Jordi Pericot i Dilmé.

Plànol
Anar

Història de les fortificacions i muralles de Girona.
Articles sobre les defenses de Girona, des de l'època fundacional romana fins l'enderrocament de la muralla el primer terç del segle XX.

Història
Anar

L'itinerari de la muralla.
Informació de l'itinerari recomanat per a la visita de les muralles, torres, baluards i defenses urbanes de la ciutat.

L'itinerari
Anar

Les imatges.
Repertori fotogràfic de l'itinerari de la visita a les muralles, torres, baluards i defenses de la ciutat, amb imatges actuals i antigues.

L'itinerari

Index
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés