La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El segon tram de l'itinerari de les muralles fem que s'inicïi a la torre dels Socors i arribi fins la torre dels Predicadors o de Sant Domènec, la torre més potent del recorregut.
Abans d'arribar a aquesta última torre, passada la torre del general Peralta, s'hi troba un baluard de les guerres carlines i una baixada que permet resseguir la muralla per la part exterior. Aquesta baixada coincideix amb l'antic i desaparegut portal de Sant Domènec.

La torre de Sant Domènec o dels Predicadors

(Ampliar) - La torre de Sant Domènec o dels Predicadors.

Portal i torre del general Peralta. Torre molt espitllerada, degut a la seva important posició estratègica. Al costa de la torre, just sota el pont metàl·lic que dona accés al baluard carlí, hi havia existit un portal, anomenat portal de Sant Domènec, obert a mitjans del segle XIX, que només funcionava com a porta de la caserna que ocupava tot l'antic convent de Sant Domènec (1). Aquest portal disposava d'un cos de guàrdia.

Petit baluard carlí. Durant les Guerres Carlines, probablement durant la tercera, 1872-1876, es va construir en aquest punt de la muralla un petit baluard defensiu aprofitant una gran bretxa. De poca alçada i lleugerament avançat a la muralla, actualment força desfigurat, encara s'hi poden resseguir algunes dependències.

Vista de la Torre Sant Domènec amb els murs annexos, a la zona de la les Pedreres. 1911-1936

(Ampliar) - Vista de la Torre Sant Domènec amb els murs annexos, a la zona de la les Pedreres. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

La torre dels Predicadors o de Sant Domènec. En el angle que formen dos trams rectes de muralla, en el punt més alt, s'hi troba com a element important de defensa la potent torre dels Predicadors, també coneguda pels noms de Sant Domènec, del Sastre i del Peix. El pany de muralla des de la torre fins al portal del general Peralta va ser enderrocat el 1814 per ordre del govern napoleònic; la subsegüent restauració, molt precària, no permet de fer una naàlisi fidel del parament medieval.
De planta circular, va ser construïda entre els anys 1376 i 1380 sota la direcció del mestre d'obres Pere Sacoma (2). Des del seu terrat es pot gaudir d'unes magnífiques vistes.

Pont i torre del general Peralta

(Ampliar) - Pont i torre del general Peralta.

El camí de ronda. L'itinerari continuat per damunt les muralles ens permet observar a les lloses de pedra del sòl les marques dels picapedrers que van participar en la seva construcció. Aquest recorregut mostra el poc gruix i l'elevada alçada de molts panys de muralla, especialment dels que s'inicien i finalitzen a la torre dels Predicadors.

Vista de la muralla amb la torre de Sant Domènec, també anomenada dels Predicadors o del Sastre. A la part central, el convent de Sant Domènec en funcions de caserna militar. En primer pla, el convent de les Filles de Sant Josep, conegut popularment com les Butinyanes. Al fons i a la dreta, la Torre d'Alfons XII, a la muntanya de les Pedreres. 1920-1936

(Ampliar) - Vista de la muralla amb la torre de Sant Domènec, també anomenada dels Predicadors o del Sastre. A la part central, el convent de Sant Domènec en funcions de caserna militar. En primer pla, el convent de les Filles de Sant Josep, conegut popularment com les Butinyanes. Al fons i a la dreta, la Torre d'Alfons XII, a la muntanya de les Pedreres. 1920-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista panoràmica de la ciutat de Girona des de la muntanya de les Pedreres. En primer terme, el tram de la muralla de les Pedreres comprés entre la torre del General Peralta i la torre del Peix. En segon terme, el barri Vell on destaca el Seminari Diocesà i el convent de Sant Domènec al centre. Al fons sobresurten el campanar de l’església de Sant Feliu i la Catedral de Girona. 1905-1909

(Ampliar) - Vista panoràmica de la ciutat de Girona des de la muntanya de les Pedreres. En primer terme, el tram de la muralla de les Pedreres comprés entre la torre del General Peralta i la torre del Peix. En segon terme, el barri Vell on destaca el Seminari Diocesà i el convent de Sant Domènec al centre. Al fons sobresurten el campanar de l’església de Sant Feliu i la Catedral de Girona. 1905-1909. Àngel Toldrà Viazo. CRDI - Ajuntament de Girona.

La torre de Sant Domènec amb els murs contigus, a les Pedreres. 1911-1936

(Ampliar) - La torre de Sant Domènec amb els murs contigus, a les Pedreres. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

Plan du Siège de Gironne. Par l'Armée de sa Majesté en Catalogne en 1809

(Ampliar) - Plan du Siège de Gironne. Par l'Armée de sa Majesté en Catalogne en 1809. Detall. Bibliothèque nationale de France. Amb la lletra T s'indica la torre de Sant Domènec o de Predicadors.

Vista dels teulats de Girona des del tram de muralla. En primer terme, les dependències universitàries del campus del Barri Vell

(Ampliar) - Vista dels teulats de Girona des del tram de muralla. En primer terme, les dependències universitàries del campus del Barri Vell.

La torre de Sant Domènec o dels Predicadors

(Ampliar) - La torre de Sant Domènec o dels Predicadors. Data desconeguda. L. Roisin, Barcelona.

El baluard carlí

(Ampliar) - El baluard carlí.

Tram de muralla entre la torre dels Socors i la torre del general Peralta

(Ampliar) - Tram de muralla entre la torre dels Socors i la torre del general Peralta.


Notes

(1) - Cap al 1920, el aleshores governador militar Rafael Peralta va decidir de fer-lo públic per facilitar el pas dels habitants cap a les Pedreres; d'aquí el seu últim nom conegut. - Tornar al text

(2) - Són molt nombroses la notícies referents a la construcció de la Torre i el mur nou sobre el convent de Sant Domènec. Les despeses varen ser costejades pels Jurats de la Ciutat i pel Capítol de la Seu. L'any 1380 aquest concedí 10.000 sous per a l'acabament de la torre. ("L'art gòtic a Girona: segles XIII-XIV", Pere Freixas i Camps) - Tornar al text


Bibliografia

● "L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona 1760-1835". Ramon Ripoll i Masferrer. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2005. ISBN-84-8415-751-2.
● "La muralla de Girona". Jaume Prat i Pons, Jordi Pericot i Dilmé. Ajuntament de Girona, 2008.
● "Las obras de las murallas de Gerona 1362-1685. Notas documentales para su historia". José M. Madurell i Marimon. Revista de Gerona, 1889.


Interior de garita a tocar la torre de Sant Domènec

(Ampliar) - Interior de garita a tocar la torre de Sant Domènec.

Campanars de la Catedral i de Sant Feliu des de la torre del general Peralta

(Ampliar) - Campanars de la Catedral i de Sant Feliu des de la torre del general Peralta.

La torre del general Peralta

(Ampliar) - La torre del general Peralta.

Vista dels teulats de Girona des del tram de muralla. En primer terme, les dependències universitàries del campus del Barri Vell

(Ampliar) - Vista dels teulats de Girona des del tram de muralla. En primer terme, les dependències universitàries del campus del Barri Vell.

La torre del general Peralta

(Ampliar) - La torre del general Peralta.

La torre del baluard carlí

(Ampliar) - La torre del baluard carlí.

Baluard carlí

(Ampliar) - Baluard carlí.

La torre de Sant Domènec o dels Predicadors

(Ampliar) - La torre de Sant Domènec o dels Predicadors.

Detall de la garita a tocar la torre de Sant Domènec

(Ampliar) - Detall de la garita a tocar la torre de Sant Domènec.

La torre de Sant Domènec o dels Predicadors

(Ampliar) - La torre de Sant Domènec o dels Predicadors.

Detall constructiu del tram de muralla

(Ampliar) - Detall constructiu del tram de muralla.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés