La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El sisè tram de l'itinerari de les muralles fem que s'inicïi al monestir de Sant Pere de Galligants fins a la plaça de Sant Pere. Possiblement és el tram amb unes vistes més pintoresques dels monuments de Girona: el Passeig Arqueològic, la Catedral, l'església de Sant Feliu, el mateix monestir de Sant Pere, la capella de Sant Nicolau...
A una de les bandes del recorregut van quedant les feixes dels jardins de John Lennon, alguns trams amb herbes aromàtiques i remeieres degudadement identificades.

Tram actual inicial de la muralla, a tocar el monestir de Sant Pere de Galligants

(Ampliar) - Tram actual inicial de la muralla, a tocar el monestir de Sant Pere de Galligants. Al fons, la Catedral damunt el Passeig Arqueològic

La cortina i la torre de Santa Llúcia. El tram que de muralla, actualment visitable, que s'iniciava al portal de Sant Pere, al monestir de Sant Pere de Galligants, tenia com objectiu la protecció l'antic burg de Sant Pere (1), i és anomenat així en honor la veïna capella dedicada a Santa Llúcia.
Atès el gran desnivell que presenta aquest tram de muralla, les lloses del terra del camí de ronda tenen graons rebaixats per salvar la diferència d'alçada. Al punt més alt, quan la muralla fa un gir de 90º cap a la plaça de Sant Pere, a la part exterior, hi havia estat situada una potent torre circular d'uns vuit metres de diàmetre, adossada al mur, anomenada també de Santa Llúcia. Durant la Guerra del Francès, degut a la seva crítica situació, no va resistir els danys que va partir i després va ser enderrocada.
Durant el recorregut pel camí de ronda d'aquest tram de muralla es pot gaudir d'una visió poc freqüent del Jardí de l'Àngel, adosat al mur. Des del mateix jardí es ponde observar alguns elements de suport de l'estructura del camí de ronda.

Vista panoràmica del barri de Sant Pere des de la pujada a Montjuïc. En primer terme, un tram de la muralla a l'altura del portal de França. A l'esquerra, el monestir de Sant Pere de Galligants i la torratxa de la capella de Santa Llúcia i a la dreta, la plaça de Sant Pere. 1920-1922

(Ampliar) - Vista panoràmica del barri de Sant Pere des de la pujada a Montjuïc. En primer terme, un tram de la muralla a l'altura del portal de França. A l'esquerra, el monestir de Sant Pere de Galligants i la torratxa de la capella de Santa Llúcia i a la dreta, la plaça de Sant Pere. 1920-1922. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

El portal de Sant Daniel. Just travessat el Galligants, en arribar al monestir de Sant Pere, i resseguint-ne les parets, es troba un petit tram de muralla que no ha tingut cap intervenciómoderna (2). A l'inici del tram visitable de muralla hi havia l'estratègic portal de Sant Daniel, també anomenat de Sant Pere o de Santa Llúcia, que permetia l'accés a la Vall de Sant Daniel. Per la seva importància disposava d'un cos de guàrdia i d'un tambor defensiu a la part exterior, del que avui encara se'n poden observar algunes restes. El portal va ser eixamplat el 1910 i definitivament enderrocat el 1973, quan el tr`nsit rodat va guanyar la partida.

Vista del monestir de Sant Pere de Galligants i del tram de muralla que enfila cap a Montjuïc. En primer terme, el carrer de Sant Daniel que mena cap a la vall. Al centre, adossat a la muralla, el tambor de Sant Daniel i el portal de Sant Pere. A la dreta, la torratxa de Santa Llúcia i la muntanya de Montjuïc amb el castell homònim. 1896-1911

(Ampliar) - Vista del monestir de Sant Pere de Galligants i del tram de muralla que enfila cap a Montjuïc. En primer terme, el carrer de Sant Daniel que mena cap a la vall. Al centre, adossat a la muralla, el tambor de Sant Daniel i el portal de Sant Pere. A la dreta, la torratxa de Santa Llúcia i la muntanya de Montjuïc amb el castell homònim. 1896-1911. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel

(Ampliar) - La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel

Antic cos de guàrdia del portal de França i baluard de Sant Pere. A l'inici de la muralla conservada, per la banda de la plaça de Sant Pere, es troba l'antic edifici del cos de guàrdia del portal, avui Centre Jove de Salut.
També, enganxat a les vies del tren, un vell mur amb espitlleres, és l'única resta que queda del potent baluard de Sant Pere, també anomenat de Santa Maria. Es va construir el 1638 entre el riu Onyar i el portal de França per a la seva defensa. Estava envoltat d'un fossat i una fina muralla de baixa alçada, una banqueta, amb un camí obert en el perímetre exterior entre el fossat i la banqueta. Va ser enderrocat el 1898 quan es va construir la via del tren.
El portal de França tenia gran importància pel fet que era l'entrada nord de la ciutat. Estava protegit per una garita en el costat dret i per un original tambor de forma allargada, i disposava d'un pont llevadís. El portal va ser enderrocat el 1909. Actualment només en resta l'edifici del cos de guàrdia.

El monestirs de Sant Pere de Galligants i el campanar de la Catedral de Girona vistos des del camí vell de Montjuïc. En primer terme, un tram de la muralla. 1930-1940

(Ampliar) - El monestirs de Sant Pere de Galligants i el campanar de la Catedral de Girona vistos des del camí vell de Montjuïc. En primer terme, un tram de la muralla. 1930-1940. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista de la ciutat des de la muralla de Santa Llúcia

(Ampliar) - Vista de la ciutat des de la muralla de Santa Llúcia.

Vista de la torratxa de la capella de Santa Llúcia des de la muralla. Al fons, les restes de Torre Gironella. 1920-1930

(Ampliar) - Vista de la torratxa de la capella de Santa Llúcia des de la muralla. Al fons, les restes de Torre Gironella. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Final de la muralla de Santa Llúcia i antic cos de guàrdia del portal de França

(Ampliar) - Final de la muralla de Santa Llúcia i antic cos de guàrdia del portal de França.

Sant Pere de Galligants i el portal de Sant Daniel, actualment desaparegut. 1950-1960

(Ampliar) - Sant Pere de Galligants i el portal de Sant Daniel, actualment desaparegut. 1950-1960. J. Cebollero. CRDI - Ajuntament de Girona.

La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel

(Ampliar) - La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel.


Notes

(1) - El burg de Sant Pere és esmentat ja en un document del segle X, i voltava en torn d'un temple que seria substituït al segle XII pel conjunt rom`nic que coneixem avui. Molt a prop de Sant Pere, i situat a la falda de la muntanya de Montjuïc, es formaria al segle XII el petit nucli de població de Santa Eulàlia, a redós de l'església romànica construïda la centúria anterior i coneguda posteriorment com a església de Santa Llúcia. ("La muralla de Girona", David Iglésias i Franch). - Tornar al text

(2) - La muralla travessava el riu Galligants per un tram, avui enderrocat, que tenia una obertura a la part inferior per deixar passar l'irregular cabal del riu. Aquest pas estava protegit per una forta reixa de ferro, ancorada a les bases de la passera que actualment permet travessar-lo. ("La muralla de Girona", Jaume Prat i Jordi Pericot). - Tornar al text


Bibliografia

● "L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona 1760-1835". Ramon Ripoll i Masferrer. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2005. ISBN-84-8415-751-2.
● "La muralla de Girona". Jaume Prat i Pons, Jordi Pericot i Dilmé. Ajuntament de Girona, 2008.
● "Las obras de las murallas de Gerona 1362-1685. Notas documentales para su historia". José M. Madurell i Marimon. Revista de Gerona, 1889.
● "Girona l'any 1535". J. Canal, E. Canal, J.M. Nolla, J. Sagrera. Història Urbana de Girona, Ajuntament de Girona, 1995.
● "La muralla de Girona. Fotografies, 1877-2002". Col·lecció Fotografia a Girona, 1. Ajuntament de Girona, 2002.
● "La muralla de Girona. Dels orígens a l'enderrocament". David Iglésias i Franch. Ajuntament de Girona, 2003.


Camí de ronda de la muralla de Santa Llúcia. Al fons, la Catedral i el campanar de Sant Feliu

(Ampliar) - Camí de ronda de la muralla de Santa Llúcia. Al fons, la Catedral i el campanar de Sant Feliu.

El monestir de Sant Pere de Galligants i el tram de muralla que enfila cap a la muntanya de Montjuïc. En primer terme, les restes del baluard de Sarraïnes, i al centre, el Tambor de Sant Daniel, que protegia el portal. Darrere el monestir, la torre de la capella de Santa Llúcia, i a la dreta, el camí vell de Montjuïc. Al fons, la muntanya i el castell de Montjuïc. 1910-1920

(Ampliar) - El monestir de Sant Pere de Galligants i el tram de muralla que enfila cap a la muntanya de Montjuïc. En primer terme, les restes del baluard de Sarraïnes, i al centre, el Tambor de Sant Daniel, que protegia el portal. Darrere el monestir, la torre de la capella de Santa Llúcia, i a la dreta, el camí vell de Montjuïc. Al fons, la muntanya i el castell de Montjuïc. 1910-1920. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Escut a l'arc d'entrada a l'antic cos de guàrdia del portal de França

(Ampliar) - Escut a l'arc d'entrada a l'antic cos de guàrdia del portal de França.

Vista de la capçalera de l’església de Sant Pere de Galligants i del portal de Sant Pere des de l’antic camí de Monjuïc. 1906-1911

(Ampliar) - Vista de la capçalera de l’església de Sant Pere de Galligants i del portal de Sant Pere des de l’antic camí de Monjuïc. 1906-1911.
Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel

(Ampliar) - La muralla de Santa Llúcia des del jardí de l'Àngel

Campanar i absis de l'església de Sant Pere de Galligants en obres. A la dreta el portal de Sant Pere que donava accés a la Vall de Sant Daniel. 1960

(Ampliar) - Campanar i absis de l'església de Sant Pere de Galligants en obres. A la dreta el portal de Sant Pere que donava accés a la Vall de Sant Daniel. 1960. Josep Buil Mayral. CRDI - Ajuntament de Girona.

Campanar de Sant Pere de Galligants i la Catedral des de la muralla de Santa Llúcia - jardins de John Lennon

(Ampliar) - Campanar de Sant Pere de Galligants i la Catedral des de la muralla de Santa Llúcia - jardins de John Lennon.

Portal de Sant Pere. 1950-1960

(Ampliar) - Portal de Sant Pere. 1950-1960. Marcel Prat Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Torre de Santa Llúcia des de la muralla

(Ampliar) - Torre de Santa Llúcia des de la muralla.

La Catedral i Sant Pere de Galligants des del camí de ronda de la muralla de Santa Llúcia

(Ampliar) - La Catedral i Sant Pere de Galligants des del camí de ronda de la muralla de Santa Llúcia.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés