Plàtan (Platanus hispanica)

Si un arbre es pot considerar emblemàtic de la ciutat de Girona, aquest és el plàtan. El Parc de la Devesa, el parc urbà més gran dels Països Catalans, està constituït d'aquests arbres, i també es poden trobar en altres indrets, com per exemple a la Vall de Sant Daniel, tot seguint el curs del Galligants, on neix d'una forma espontània, i en d'altres jardins i parcs de la ciutat, com el Parc Central, on alterna amb palmeres, acàcies i altres espècies.

Les fulles del plàtan són grans, palmades, amb cinc lòbuls punxeguts, excepcionalment tres, i amb un pecíol llarg eixamplat a la base en forma de didal. Aquesta forma característica de les fulles és sovint emprat com a símbol de la ciutat en diversos elements: des de rajoles al sòl de passejos de la Devesa, fins a joies, com arracades, anells o penjols.

Soca d'un plàtan de la Devesa

Els fruits formen glòbuls esfèrics d'uns 4 cms de diàmetre i passen, quan són immadurs, d'una coloració groga intensa, a un ocre marronós quan maduren. Els plàtans a una edat madura desprenen plaques fines de la seva escorça que donen al tronc un aspecte clapejat de diverses tonalitats, de gris a la gamma d'ocres i marrons, el que els dóna un aspecte singular característic.

Els 2.500 plàtans existents al Parc de la Devesa, plantats cap el 1850, i per tant amb més d'un segle i mig de vida, col·locats a molt poca distància els uns dels altres, s'han vist obligats a créixer més en alçada que en amplada i això els ha fet assolir, en alguns casos, una altura excepcional de 60 m.

Volta de plàtans al Parc de la Devesa

Seguint el cicle vital d'aquests arbres, la Devesa presenta diversos aspectes en funció de l'estacionalitat; durant la primavera i estiu, els plàtans estan engalanats amb un fullatge verd considerable, el que dóna als passejos interiors del parc un aspecte de volta de catedral gòtica. A la tardor, amb la caiguda de les fulles, es forma al sòl una catifa de característiques tonalitats ocres i marrons, i a l'hivern, el que havia estat el tancament de la cúpula, esdevé un seguit de columnes grisoses immenses, apuntat cap al cel.

Davant una de les portes del Mercat del Lleó hi ha un enorme plàtan, solitari, que per no tenir competència amb altres exemplars de la seva espècie, com en el cas de la Devesa, ha pogut assolir l'amplada convenient, i ha esdevingut un arbre monumental considerable.

Brots de plàtan al costat del Galligants, a la Vall de Sant Daniel


Per saber-ne, i veure'n, més:
 • El Parc de la Devesa. Reportatge fotogràfic del parc, amb molta incidència en la plantació existent de plàtans.

 • Els Jardins de la Devesa. Reportatge fotogràfic dels anomenats Jardins de la Devesa, situats dins el Parc, amb un contingut botànic variat.

 • Història de la Devesa. Article sobre la història del Parc, de les primeres referències documentals a l'espai, fins l'actualitat.


 • Fulles seques al Parc de la Devesa

  Plàtans de la Devesa, a l'hivern.

  Infrutescència globular del plàtan.

  Els plàtans del Passeig de la Sardana, a la Devesa.


  Back