La presentació del llibre va tenir lloc el dilluns 26 de juliol de 2010 a la Biblioteca Pública de Salt amb la intervenció de l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda i Balló, l'autor del llibre, Jaume Prat i Pons, i l'editor, Quim Curbet. Seguidament, es va inaugurar el passeig Teresa Pons, la primera dona regidora de les comarques gironines, a la mateixa vila de Salt.

L'obra

Aquest treball d'investigació Jaume Prat el va iniciar l'any 2004 sobre l'acarnissament que la guerra feu en una anònima família saltenca, exemple d'altres milers de famílies escampades arreu del país. Persones normals i corrents que, degut als seus ideals polítics i al moment històric que els va tocar viure, passaren a convertir-se en tristos protagonistes d'obscurs fets emparats sota la tant anhelada revolució social, aconseguiren tenir un paper en el món polític de l'època o tant sols serviren, per ideals o, de manera més o menys voluntària, de simples peons del munt de batalles militars, la majoria d'aquestes totalment inútils, que configuraren la llarga i sagnant contesa.

Segons el text de la contraportada del llibre, d'Isidres, Jordanos, Tereses i Pacos n'hi van haver en quasi totes les famílies catalanes, valguin les seves històries personals com a homenatge a tots aquells a qui la Guerra Civil Espanyola va segar-los la joventut, un període de la seva vida o la vida mateixa. A través d'ells coneixerem la revolució social al poble de Salt, el poder dels comitès antifeixistes, la formació dels Consells Municipals, la primera dona regidora de les comarques gironines, els fets de Roses a la presó de Girona, algunes de les funcions dels milicians a la reraguarda, les misèries dels soldats destinats a primera línia de foc al front, l'exili, els camps de refugiats francesos, els camps de concentració i les presons franquistes, els judicis sumaríssims, les execucions...

...perquè mai més torni a succeir

L'autor

Jaume Prat i Pons (Veïnat de Salt, 1965) és mestre i historiador, autor dels llibres d'investigació 4 pedres de... La telegrafia òptica a Catalunya (Institut Cartogràfic de Catalunya, 2004) i coautor de la Guia de la muralla de Girona (Ajuntament de Girona, 2008) i Germans Sàbat. 50 anys de poble! (AV Germans Sàbat, 2009). També és comissari de l'exposició itinerant La telegrafia òptica a Catalunya (Sala La Carbonera del Museu d'Història de la Ciutat, tardor 2004) i, juntament amb Jordi Pericot, de l'exposició Bombes sobre Girona (maig 2010) dins el refugi antiaeri de la Guerra Civil del Jardí de la Infància de Girona, nova extensió de la sala núm. 13 del Museu d'Història de la Ciutat dedicada a la Guerra Civil Espanyola (1936-39).

D'altra banda, és guia ocasional del Museu d'Història dins la proposta, ideada per ell mateix, Trepitja la història, amb diverses visites guiades: Una atípica ruta per la muralla, Les muralles del Mercadal, Les defenses de Montjuïc, Els indrets de repressió, La defensa passiva a Girona durant la Guerra Civil, Santa Eugènia de Ter. La història d'un poble, Germans Sàbat i els seus orígens. També és autor de nombrosos articles sobre història local.

(Textos basats en l'article Jaume Prat va presentar a Salt «Sumaríssim d'urgència 1643. La Guerra Civil dels germans Clarà (i Piñol)», el passat dilluns a la Coma-Cros, publicat al Dimoni de Santa Eugènia).

Portada del llibre "Sumaríssim d'urgència 1643. La Guerra Civil dels germans Clarà (i Piñol)"

Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt.

Quim Curbet, editor del llibre.

Esquerra: imatges de la presentació del llibre a la Biblioteca Pública de Salt. 26/07/2010.



Back-Index