La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona
Sant Pere de Galligants
De l'1 de juny al 7 de setembre 2012

Amb Play Stories, nens i adults es traslladen a la vida dels homes de la prehistòria, als contactes comercials de fenicis i ibers, als ritus de momificació de l'antic Egipte, a les guerres romanes... i fins i tot a l'època dels dinosaures. Perquè quan juguem el temps no compta.

Ampliar
(Ampliar) - Imatge de l'exposició.

Aquesta exposició s'ha fet mba la col·lecció de clicks de l'associació, Somosclicks de Barcelona, una agrupació de persones que han decidit seguir jugant i mantenir viu el millor record de la seva infantesa. En l'exposició Play Stories, els membres d'aquests col·lectiu han usat una part de les col·leccions per recrear amb tot luxe de detalls sis escenes de l'antiguitat i una vitrina dedicada a l'exploració submarina.

Durant més de 160 milions d'anys, els dinosaures van ser els amos de la terra. N'hi havia de gegants i altres petits com una gallina. Els més grans eren herbívors, com el Diplodocus, que tenia un coll molt llarg que utilitzava per agafar les branques més altes. El Tyrannosaurus rex era un carnívor ferotge amb dents esmolades com a ganivets.

Ampliar
(Ampliar) - Benvingut al món dels dinosaures.

Els dinosaures es van extingir molt abans que apareguessin els humans. Es creu que va ser culpa d'un meteorit que va impactar sobre la Terra fa 65 milions d'anys. Adéu, dinosaures!

T'has imaginat alguna vegada com seria la teva vida si haguessis nascut fa un milió d'anys? Potser series un gran caçador o el bruixot de la tribu?

Ampliar
(Ampliar) - Els primers pobladors

Si visquessis a la prehistòria hauries de ser molt valent, i prou hàbil per aprofitar al màxim els animals que aconseguissis caçar amb els teus amics: la carn per menjar, les pells per vestir-vos, els ossos i les banyes per fer eines. Res d'anar a comprar! Qui necessiti alguna cosa, que se'n vagi a buscar-la al bosc o al riu.

Els egipcis construïen les piràmides per enterrar-hi els faraons. Els funerals eren espectaculars: sacerdots pregant, ploramorts cridant i servents portant objectes que acompanyaven el faraó al més enllà. S'havien trigat 70 dies a preparar el cos per al funeral!

Ampliar
(Ampliar) - El funeral del faraó.

Primer, s'afaitava el cos i el rentaven amb vi de palma. Després, en treien totes les vísceres excepte el cor, òrgan de la intel·ligència i dels sentiments. Tot seguit, omplien el cos amb plantes aromàtiques i el submergien durant 40 dies en una mena de sal. Finalment, l'embenaven i el cobrien amb una roba de lli.

Han arribat un vaixells fenicis al port. Vénen de molt lluny, de l'altra riba de la Mediterrània. Deuen haver trigat messos a arribar fins aquí. Potser han fet escala a Eivissa o en alguna altra illa.

Ampliar
(Ampliar) - De l'altra riba de la Mediterrània.

M'han dit que porten oli i vi de la millor qualitat, objectes estranys però molt bonics... i perfums. Els volen canviar per alguns metalls. Els interessen objectes de coure i de bronze. El ferrer té sort! A veure si jo també puc aconseguir alguna cosa a canvi de les meves hortalisses!

Roma va crear un gran imperi que va dominar la Mediterrània durant 600 anys. L'exèrcit romaà s'organitzava en legions, cadascuna formada per 5.000 soldats i centenars de genets. A la vegada, cada legió es dividia en grups de 100 homes, que s'anomenaven centúries.

Ampliar
(Ampliar) - Un exèrcit invencible.

Amb la formació en tascó, feien un angle que els permetia penetrar a les files enemigues. Si volien anar a l'assalt d'una muralla, era més útil la formació en tortuga: feien un bloc molt compacte que protegien amb els escuts per tot arreu.

M'en vaig lluny d'aquí. No sé si tornaré algun dia. He d'anar a combatre els infidels. El meu senyor em necessita. Com et trobaré a faltar, ciutat meva! Amb els teus carrers estrets, les teves grans muralles que ens defensen, la teva església, el palau ... i sobretot el seu mercat, amb tots els agricultors que porten els seus productes per vendre.

Ampliar
(Ampliar) - Adéu a la meva ciutat.

Si tinc fortuna tornaré carregat amb monedes d'or i plata. Qui sap si algun dia seré capaç d'aprendre un ofici? Tinc l'esperança d'esdevenir un bon mestre artesà.

(Textos de l'exposició)

Ampliar
(Ampliar) - El món dels dinosaures.

Ampliar
(Ampliar) - Els primers pobladors.

Ampliar
(Ampliar) - El funeral del faraó.

Ampliar
(Ampliar) - El funeral del faraó.

Ampliar
(Ampliar) - Un exèrcit invencible.

Ampliar
(Ampliar) - Un exèrcit invencible.

Ampliar
(Ampliar) - Adéu a la meva ciutat.

Cartell de l'exposició.

Organització
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona
www.somosclicks.org  • Fira de Playmobil de Girona. Primera edició de la fira celebrada a Fira de Girona els dies 12 i 13 de novembre 2016.

  • Ruta aparadors Playmobil. Aparadors de diversos comerços de Girona que han estat decorats amb diorames de tema gironí amb Playmobil.

  • [Més imatges]-------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés