La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 29 d'agost 2014 es va inaugurar a l'església de Sant Lluc-Castrum dels Manaies de Girona l'exposició "Manaies de Girona - Soldats Romans", activitat que s'emmarca en els actes amb motiu de la celebració dels 75 anys dels Manaies de Girona.

Jordi Pericot i Max Varés, al costat d'una de les escultures metàl·liques
(Ampliar) - Jordi Pericot i Max Varés, al costat d'una de les escultures metàl·liques, durant la inauguració.

L'exposició es desenvolupa en dues vessants: la que té relació amb la Setmana Santa i, per tant, amb els Manaies; i la que està vinculada amb la part històrica, per la qual cosa s'ha intentat representar l'evolució dels exèrcits romans des de Ròmul fins a la caiguda de l'Imperi Romà. Hi tenen una especial significació les escultures metàl·liques de l'artista i manaia Max Varés i els retallables de Varés i Jordi Pericot.

Vitrines de l'exposició. En primer terme, retallables de Jordi Pericot i Max Varés
(Ampliar) - Vitrines de l'exposició. En primer terme, retallables de Jordi Pericot i Max Varés

La inauguració va ser presidida pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, la regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas, en representació de l'alcalde de la ciutat, el president de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona, Narcís Reixach i Blanch i el comissari de l'exposició, Pere Masferrer.

Miniatures de soldats romans de diverses èpoques, treball de David Vivó. Al fons, la triga dels Manaies
(Ampliar) - Miniatures de soldats romans de diverses èpoques, treball de David Vivó. Al fons, la triga dels Manaies.

Entre altres peces a destacar, s'hi pot veure una processó sencera de Setmana Santa, construïda a partir d'una formació bàsica dels 126 manaies, i clauers, punts de llibre, publicacions, catàlegs, llibres i, òbviament, figures de soldats romans. L'exposició disposa d'un ampli ventall d'elements cedits temporalment per particulars, col·leccions no tant sols procedents de Girona, sinó també d'altres indrets de Catalunya i de França.
Les vitrines són presidides per l'antiga biga dels Manaies i rèpliques a mida natural de cascs i armadures romanes cedides per l'artesà Ramon Boix.

Inauguració de l'exposició
(Ampliar) - Inauguració de l'exposició.

L'exposició, que presenta més de 10.000 figures, consta de quatre apartats, el començament amb uns maniquins amb vestits de diversos manaies, presideix a l’interior una biga i soldats romans; un altre apartat amb figures i nombrosos articles que rememoren la processó de Divendres Sant i els Manaies de Girona, retallables en paper, escultures en ferro de l’artista gironí i manaia Max Varés, i romans de clics. En una seqüència de vitrines, miniatures històriques de soldats romans de totes les èpoques exposades cronològicament, i una reproducció d'una legió romana amb tots els seus components.

Inauguració de l'exposició
(Ampliar) - Inauguració de l'exposició.


  • Història dels Manaies - Article històric de l'evolució des dels seus orígens de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona.

  • Activitats del 75è aniversari - Index de reportatges fotogràfics i articles dels actes i activitats dutes a terme amb motiu de la celebració.

  • Detall d'una de les escultures metàl·liques de l'artista i manaia Max Varés

    El president de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona, Narcís Reixach i Blanch

    El bisbe de Girona, Francesc Pardo durant la inauguració

    La regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas

    El comissari de l'exposició, Pere Masferrer, durant la inauguració

    Retrat de Joaquim Pla Dalmau, de manaia. Oli de Joan Orihuel exhibit a l'exposició
    (Ampliar) - Retrat de Joaquim Pla Dalmau, de manaia. Oli de Joan Orihuel exhibit a l'exposició.

    [Més imatges]-----BackIndex-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés