La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 29 de març 2015, dins les activitats programades amb motiu del 75è aniversari dels Manaies de Girona, va tenir lloc una desfilada conjunta pels carrers de la ciutat de 781 manaies, estaferms i armats, procedents de diverses poblacions catalanes.
Aquesta activitat, batejada com "Vexillatio Gerundensis", va iniciar-se al Parc de la Devesa, per seguir pels carrers de Girona, fins arribar a la plaça Catalunya, on va tenir lloc l'acte central, amb el lliurament de les corbates de record a les agrupacions participants. Seguidament, el seguici va continuar altre vegada fins la Devesa de Girona.

Manaies al Parc de la Devesa
(Ampliar) - Manaies al Parc de la Devesa.

Els manaies de Girona, juntament amb els de Banyoles i els de Besalú, sŽagrupaven en la primera optiada d'un total de tres. Cada optiada la formen 120 soldats provinents de diferents confraries que vesteixen la seva roba tradicional.
Iniciaven la desfilada els components de la Legio V de Blanes, seguits dŽun esquadró de cavalleria, encapçalat per una biga, i una primera banda de música amb una vuitantena de components. Van desfilar de manera excepcional en files de 6 i 8 soldats, normalment són de 2 i 4 manaies.

Manaies al Parc de la Devesa
(Ampliar) - Manaies al Parc de la Devesa.

La desfilada va continuar, despré s del parc de la Devesa, l'avinguda Ramon Folch, Jaume I i la plaça Calvet i Rubalcaba pels carrers Joan Maragall, Migdia, Creu i Joan Maragall, Jaume I i per l'avinguda Sant Francesc fins a arribar a la plaça Catalunya, on va tenir-hi lloc lŽacte central de la festa, presidit entre dŽaltres per l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont; el bisbe de Girona, Francesc Pardo i el president de la Confraria de Jesús Crucificat, Narcís Reixach. En aquest punt, cada cap de colla de les diverses confraries va recollir una corbata de record que van penjar de les llances.
Seguidament, i de tornada, varen tornar a enfilar l'avinguda Sant Francesc, Gran Via Jaume I, avinguda Ramon Folch, i rotonda del rellotge de la Devesa.
Hi van participar els grups i confraries d'Amer, Banyoles, Besalú, Bescanó, Blanes, Campdevànol, Camprodon, Figueres, Girona, les Planes, Maçanet de la Selva, Mieres, Sant Hilari Sacalm, i Verges. La marxa també va comptar amb membres de sis confraries d'altres indrets de Catalunya.

Manaies al Parc de la Devesa
(Ampliar) - Manaies al Parc de la Devesa.

El Vexillatio

Un vexillatio era un destacament format amb un propòsit concret a l'exèrcit de l'Imperi Romà. Podia comprendre des d'una a diverses cohorts d'una legió, fins a una barreja de centúries i decúries extretes de diverses unitats, legions i unitats auxiliars.
Al principi de l'Imperi, sota la dinastia Júlia-Clàudia, les unitats de l'exèrcit solien estar destinades a cobrir determinades funcions, però a partir de la dinastia Flàvia, a mesura que les unitats eren establertes en campaments estables i permanents, va ser cada vegada més difícil desplaçar unitats completes, excepte en el cas de grans campanyes. Per això es va recórrer progressivament a formar destacaments o vexillationes

Manaies al Parc de la Devesa
(Ampliar) - Manaies al Parc de la Devesa.

Al segle III, els vexillationes van ser utilitzats com una eina flexible que permetia reunir tropes per controlar les nombroses situacions d'emergència a les quals es va veure sotmès l'Imperi, així, per exemple, Gai Suetoni Paulí durant la revolta de Budicca es va enfrontar amb els britans amb la Legió XIV i un vexillatio de la XX a la Batalla de Watling Street, deixant la resta de la Legió XX Valeria Victrix defensant les fortificacions de la seva campanya a Gal·les.
Molts d'aquests destacaments es van anar fent definitius, de manera que sota Dioclecià i Constantí I van acabar per convertir-se en alguna de les noves unitats militars del Baix Imperi Romà conegudes com a auxiliars palatina.

Manaies al Parc de la Devesa
(Ampliar) - Manaies al Parc de la Devesa.


 • Història dels Manaies - Article històric de l'evolució des dels seus orígens de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona.

 • Activitats del 75è aniversari - Index de reportatges fotogràfics i articles dels actes i activitats dutes a terme amb motiu de la celebració.


 • [Més imatges]-----BackIndex-Next

  Manaies de Blanes - Legio V
  (Ampliar) - Manaies de Blanes - Legio V.

  Manaies de Figueres
  (Ampliar) - Manaies de Figueres.

  Estaferms de Besalú
  (Ampliar) - Estaferms de Besalú.

  Comandaments a la Devesa
  (Ampliar) - Comandaments a la Devesa.

  Músics a la Devesa
  (Ampliar) - Músics a la Devesa.

  Músics a la Devesa
  (Ampliar) - Músics a la Devesa.

  Estaferms de Besalú
  (Ampliar) - Estaferms de Besalú.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés