La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'actual Jardí de l'Àngel havia estat un hort, que servia de lloc de reunió per un grup d'intel·lectuals de la ciutat. Encara es conserva un pou i un safareig d’aquella època. El pas d'hort a jardí va ser obra de Josep Tarrés i Fontan, qui el va dissenyar i crear el 1998. El nom del jardí se li va adjudicar pel fet d'estar situat en el carrer de l'Àngel. Amb aquest nom doncs, el jardí de l'Àngel es va tractar com un espai que segueix una cosmogonia angelical i com un lloc misteriós i màgic.

Detall de l'àngel a l'entrada del Jardí

(Ampliar) - Detall de l'àngel a l'entrada del Jardí

L'àngel de sobre l'entrada prové del cementiri de Girona, i el que hi ha situat a l'interior, de mitjans del segle XIX, és l'àngel Metatron, que Josep Tarrés va localitzar en un antiquari de Palafrugell. Representa un dels més importants dins la jerarquia celestial.
Segons el reportatge de Bàrbara Julbe sobre aquest jardí, publicat a "La Vanguardia" del 18/08/2020, Josep Tarrés explicava que quan es va inaugurar el jardí, en lloc de l'escultura actual de Metratron, hi havia l'escultura de l'antic àngel del campanar de la Catedral, que va ser traslladat al Museu d'Història. Tarrés també explicava que les dones embaraçades hi anaven des de la Torre Gironella i, sota la seva advocació, imaginaven com seria la cara del seu fill, una tradició molt antiga.

Detall de l'àngel Metatron

(Ampliar) - Detall de l'àngel Metatron

A l'entrada també hi ha uns petits murs amb fornícules que alberguen planxes de llautó on estan escrits els noms dels 72 àngels i els 12 arcàngels amb caràcters hebraics, però d'esquerra a dreta. Disposa de bancs per seure i relaxar-se envoltat de plantes mediterrànies: tres tres tarongers, una figuera centenària, espígols, acants i magraners. Quan s'entra al jardí es pot veure la muralla per dins i és dels pocs llocs de Girona on es pot apreciar la seva alçada i, sobretot, com n'és d’estreta. Es pot veure el camí de ronda per on passaven els militars, que és voladís.

Plaques amb els noms dels àngels a les fornícules de l'entrada

(Ampliar) - Plaques amb els noms dels àngels a les fornícules de l'entrada

Flora del Jardí de l'Àngel

(Ampliar) - Flora del Jardí de l'Àngel


Flora del Jardí de l'Àngel

(Ampliar) - Flora del Jardí de l'Àngel.

Detall de la muralla. Pedra nummulítica

(Ampliar) - Detall de la muralla. Pedra nummulítica.

Flora del Jardí de l'Àngel

(Ampliar) - Flora del Jardí de l'Àngel.

Detall de l'àngel Metatron al Jardí de l'Àngel

(Ampliar) - Detall de l'àngel Metatron al Jardí de l'Àngel.


[Més imatges]-Back-Index-Més imatges


Localització
41º 59' 17" N
2º 49' 31" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés