La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La Plaça dels Apòstols, situada a la banda sud de la Catedral, havia estat ocupada per habitatges del clergat capitular i un cementiri, encara visible a la part més propera a l'edifici, l'anomenat "carner del marrec". Al primer terç del segle XVI el Capítol va decidir enderrocar-los i, en el seu lloc, ubicar la gran plaça, damunt una cisterna que un dels seus xanfrans, a la part baixa, presenta una font presidida per la Mare de Déu de la Pera, del 1785, i el pou que està situat al peu del campanar.

Antics apòstols de terracota situats a la porta de la Catedral a la Plaça dels Apòstols. Fotografia anterior a 1936. Font: Cerámica medieval española Luís M. Llubiá.

La porta d'entrada a la Seu situada en aquest indret, segurament, coincideix amb l'accés sud de l'antiga església romànica. Prop seu, s'hi trobava la llotja o porxo dels picapedrers i constructors de la catedral gòtica. La construcció de la porta es va iniciar el 1370, dirigida per Pere Sacoma, amb treballs d'escultura de Guillem Morell; l'obra va quedar inacabada a l'alçada dels dosserets de les dotze fornícules, en les que s'hi situaren dotze figures de terracota que representaven els onze apòstols i Sant Pau, encarregades el 1458 als imaginaires barcelonins Claperós pare, fill i nét.

Aquestes figures varen ser destruïdes el 1936, llevat de les de Sant Pere i Sant Pau, que actualment es troben a l'entrada de les Sales Capitulars de la Catedral.

L'any 1975 es varen construir les arquivoltes massives que tencaven la portalada, en substitució de la teulada que fins aleshores hi havia.


Bibliografia:

 • La Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany, Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8.

 • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras. Ajuntament de Girona - Lunwerg, 2002. ISBN 84-7782-939-X.

 • Cerámica medieval española Luís M. Llubiá, Labor, 1967. D.L. B-35773-l7, pàgs. 120-121.


  Imatges antigues de la Porta dels Apòstols
  La Porta dels Apòstols. Història i imatges

 • Porta de la Catedral a la Plaça dels Apòstols.

  Detall de figura al picaport de la porta de la Catedral a la Plaça dels Apòstols.

  Figura de peix incisa a la barana de les escales de la Plaça dels Apòstols.

  Back-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés