La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats


Cavallers de l'ordre del Temple. (Wikipedia)

“Un minúscul cap, que sembla d’un dimoni, a la cantonada de la plaça del Vi amb el carrer de Ciutadans. Els gironins l’havien batejat amb el sobrenom d’en Banyeta. Si es té en compte que aquell edifici va ser, en altres temps, el centre de l’orde del Temple a la nostra ciutat, i que sempre s’ha relacionat els templers amb el culte a un estrany ídol, d’aspecte diabòlic, anomenat Baphomet, "podria ser el nostre Banyeta un dissimulat Baphomet?”.
(Carles Vivó)

Aquest caparró, de petites dimensions, el que fa que moltes vegades passi desapercebut als forans, llevat que algú l'assenyali, està situat a l'angle de l'edifici que fa cantonada entre la Plaça del Vi i el carrer dels Ciutadans, construcció que havia estat la seu de la Generalitat a Girona durant els segles XVI i XVII, fins l'any 1714, en què es va convertir en Duana.

La llegenda explica que, quan a la Plaça del Vi s'hi parava mercat i a l'indret on ara si veu en Banyeta, hi havia la parada d'un vell usurer que s'aprofitava molt dels gironins i, dia a dia, s'anava enriquint cada vegada més.

Un bon matí, per càstig diví i expiació dels seus pecats, l'usurer va aparèixer convertit en pedra i enganxat per sempre més a la paret d'una casa de la plaça amb forma de dimoni, volent veure-hi en les orelles que presenta unes bones banyes.

Una versió afegeix que aquest fet el va convertir en el vigilant que vetlla per tal que tots els gironins paguin els seus impostos municipals. Una altra versió afegeix que qui toca amb el seu nas el d'en Banyeta, se li perdonen els deutes (la llegenda no explica qui...).


Bibliografia:

  • Llegendes i misteris de Girona. Carles Vivó. Quaderns de la Revista de Girona, 1989. Diputació de Girona i Caixa de Girona. ISBN:84-86377-60-9.


  • Imatge de Baphomet creada el segle XIX per Eliphas Lévi. En els braços s'hi llegeixen les paraules llatines solve, disol, i coagula, congela. (Wikipedia)

    Back

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés