La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aquest humil element, d'herència romàntica a la vegada que de presència potent enmig dels Jardins de la Devesa, ha inspirat a artistes de totes les disciplines, que li han atribuït des de significacions poètiques i memorables, a plàstics que l'han interpretat amb encert. Aquest sortidor va ser projectat per l'arquitecte municipal Martí Sureda Deulovol l'any 1865, època en què es van arranjar per primera vegada els Jardins de la Devesa. Envoltat per una variada vegetació, el brollador de cinc pisos canvia la seva aparença segons l'estació de l'any degut a què les plantes que incorpora la transformen constantment.

"El brollador de la Devesa". Oli sobre tela, 73 x 100 cms. 1987.
Obra de Santi Roca D. Costa. (www.santirocadcosta.com)

D'ell n'ha dit Manuel Castaño Viella, a "La Devesa d'abans", Recordo una gran font d'aigua estancada, brolladors mai a punt i molt de liquen, fulles caigudes, tota la tardor ornant la pedra antiga, dolça al tacte; la pila d'un baptisme que podíem acceptar, definit al nostre gust.

"La Devesa". Oli sobre tela, 46 x 46 cms. 1994.
Obra de Santi Roca D. Costa. (www.santirocadcosta.com)

Lluís Lucero Comas, en un article publicat a la Revista de Girona, nº 231 (juliol-agost 2005) en deia No dorm, amb l'esperança que una pedra remogui el tèrbol fons de la seva aigua i faci així visibles els tresors que el temps feraç hi ha anat acumulant. Com els records que ara em vénen, de sobte: els arbres buits per dins que ens amagaven quan els aniversaris eren lliures, sense franquícies de la diversió; llur escorça pelada pels tants cops d'aquelles quatre rodes dels sis anys; matins amb diaris nous i xops de llum sota una volta de robínies, prop de la gàbia dels paons com sempre vestits de diumenge; el fred llençol del darrer hivern dels avis sobre l'estesa del parc i els jardins; sota el rocam ara humit i verdós, el sòlid, trencadís mirall del temps que ara evoco amb paraules manllevades per no sentir esquerdar-se el glaç de la memòria.
  • Els Jardins de la Devesa. Reportatge fotogràfic dels jardins de la Devesa.


  • Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés