La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Al 1170 ja està documentat l'hospital de Sant Llàtzer, també anomenat dels Mesells, Llberosos o de Pedret. El 1333 es va construir, al seu costat, la capella de Sant Jaume, d'una sola nau, amb un absis que es fica sota la via del tren que passa per darrer. L'arc dretà de l'antic hospital li fa de porxo tancat amb una reixa de forja i una de les finestres d'òcul. La porta d'entrada és renaixentista. El campanar d'espadanya té el forat amb arc de punt rodó.
El 1420 és esmentat com Sancti Jacobi de Petreto, al testament de Francesc de Santceloni, atorgat el 29 de setembre, en el que especifica deixes a la capella de l'hospital de Sant Jaume dels Malalts de Pedret i a l'hospital dels Pelegrins, situat prop del pont o portal dels Pelegrins (1) .
El 1631 també s'esmenta la capella; Agustí Colomer, prevere de Barcelona, permuta el benefici de Sant Julià de Sant Mori amb Joan Oms, clergue de Blanes, obtentor del benefici de Sant Jaume de Pedret (2) .

Imatges de Sant Jaume i la Mare de Déu del Pilar a l'interior de la capella
(Ampliar) - Imatges de Sant Jaume i la Mare de Déu del Pilar a l'interior de la capella.

El 1623, segons un inventari compilat pels administradors de l'hospital (3) amb la finalitat de retre comptes de l'estat dels utensilis, de l'obra i d'altres materials, davant l'administració de l'Hospital de Santa Caterina, del que depenia el de Pedret, s'hi especifica que la capella de Sant Jaume era una mica més gran que la de Sant Llàtzer (a l'edifici de l'hospital), i que contenia escons de fusta col·locats davant l'altar i un més a cadascun dels seus costats. La iconografia constava d'una imatge de la Mare de Déu amb mantell de setí verd; d'un Crist crucificat; d'un quadre que representava Crist al peu de la creu; d'un retaule vell amb la imatge de Nostra Senyora i d'un retaule amb una representació de la Mare de Déu de la Pietat i, pintats a les dues portes, sant Cristòfol i sant Miquel.
Aquesta darrera peça és un tríptic d'escola flamenca, que s'ha atribuït a l'escola de Wan der Weyde. Actualment s'exposa al Museu d'Art de Girona, després d'haver presidit molts anys el despatx del president de la Diputació quan aquest estava ubicat a l'antic convent dels Carmelites Calçats ("L'Hospital de Santa Caterina", referenciat a les notes).

Tríptic procedent de la Capella de Sant Jaume, d'autor desconegut, escola flamenca
(Ampliar) - Tríptic procedent de la Capella de Sant Jaume, d'autor desconegut, escola flamenca. Museu d'Art de Girona. Publicat a "L'Hospital de Santa Caterina" referenciat a les notes.

Notes
(1) Item dimitto hospitali peregrinorum quod est prope pontem seu portalem peroleriorum Gerunde, amore Dei, viginti solidos smerciandos in causis ipsi hospitali magis necessariis noticie venerabilis rectoris dicti hospitalis et dictorum meorum manumissorum. Arxiu Municipal de Girona, Pergamins reg. esp. 2977. Esmentat a "L'hospital de Na Clara de Girona: nous documents per a la història de l'assistència als pobres en èpica medieval", d'Anna Gironella i Delgà. Dins "Miscel·lània en honor de Josep M. Marquès". Abadia de Montserrat 2010. ISBN 978-84-9883-327-0). - (Tornar al text)

(2) Arxiu Diocesà de Girona, D-286, fol. 164). Esmentat a "Sant Mori. Recull documental 1066-1799", d'Antoni Cobos i Bel Sabadí. - (Tornar al text)

(3) ADPG, secció 03, llibre 83, fols, 136-149, Inventari del 10 d'abril de 1623. Publicat a "L'Hospital de Santa Caterina", N. Castells, N. Puigdevall, F. Reixach. Diputació de Girona, 1989. ISBN 84-86812-16-X - (Tornar al text)


Façana de l'antic Hospital de Sant Llàtzer

(Ampliar) - Façana de l'antic Hospital de Sant Llàtzer.

Interior de la nau, vista des del cor

(Ampliar) - Interior de la nau, vista des del cor.

Capitell zoomorf a l'hospital de Sant Llàtzer

(Ampliar) - Capitell zoomorf a l'hospital de Sant Llàtzer.


L'església de la Mare de Déu del Pilar. Article històric de l'església de Pedret traslladada pedra a pedra, als anys 20, a Sant Hilari Sacalm.

Localització
41º 59' 49.46" N
2º 49' 29.25" E

[Més imatges]-----Back-Index- Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés