La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

És un carreró sense sortida que és documentat des del segle XV. El carrer del Sac era i és el cul de sac que surt del costat de la porta de l'església del Carme, a la plaça de l'Oli, en direcció est, durant diverses èpoques sense entitat pròpia i inclòs dins la plaça de l'Oli.
Els immobles que la formen tenen un caràcter molt contrastat amb els de la plaça a què aboca. No es tractava en cap cas de casals nobles com els de la la plaça de l'Oli, sinó d'habitatges més humils, de mercaders o artesans, i seguint encara un traçat plenament medieval, atès que es tractava d'una zona ubicada entre la muralla i el riu Onyar.

L'estrella que identifica l'edifici on va néixer Xavier Cugat

(Ampliar) - L'estrella que identifica l'edifici on va néixer Xavier Cugat.

L'edifici que tanca el carrer del Sac hi ha unes oficines de la Diputació de Girona. Dins d'aquestes oficines es pot veure encara part d'una antiga façana del segle XIII al costat de la qual circulava un carrer que, tot fent ziga-zagues, pujava fins a la zona de l'antic seminari.

Xavier Cugat, al balcó de l'Ajuntament, durant el pregó de Fires de 1986, amb la popular 'Rateta' (Soledat Marquès)

(Ampliar) - Xavier Cugat, al balcó de l'Ajuntament, durant el pregó de Fires de 1986, amb la popular 'Rateta' (Soledat Marquès). Joan Comalat. CRDI - Ajuntament de Girona.

En la casa número 5 d'aquest carreró, hi va néixer el músic Xavier Cugat. L'habitatge és un conjunt molt antic, format pel número 5 i el 8, amb una porta dovellada, i l'estructura de pedra. S'hi va localitzar un capitell d'estil romànic, probablement del segle XII, que actualment es pot veure al Museu d'Art de Girona. A la porta d'aquest habitatge, una estrella de cinc puntes amb la llegenda "Xavier Cugat" i una càmera de cinema, similar a les del Passeig de la Fama de Hollywood, commemora l'efemèride.
En aquest carrer hi varen tenir les seves seus la Federació de Societats Obreres (1933) (1) i tres dècades més tard, a la casa número 5, el "Patronato Escuela de Acción Católica" (1964) (2).

El carrer del Sac

(Ampliar) - El carrer del Sac.


Notes

(1) - "L'acte de la fusió entre la Secció de la U.S.C. i l'Agrupació del Partit Socialista Espanyol s'ha ajornat per al proper dimarts, dia 29, a les 10 del vespre, a l'estatge de la Federació de Societats Obreres, carrer del Sac, primer pis". Diari L'Autonomista, 26/8/1933. Tornar al text

(2) - "En la casa número 5 de nuestra típica Plaza del Oli, en el que fue Carrer del Sac y hoy forma parte de la plaza «com un reguintell d'oli» por entre las casas del callejón sin salida, se halla instalado el Patronato Escuela de Acción Católica. directora del Patronato-Escuela doña Dolores Maim·iacute;". Diari "Los Sitios de Gerona", 3/12/1964". Tornar al text


Bibliografia

- "On és la plaça de l’Oli, Sr. Carreras?". Joan Barbarà. 2016. Article publicat a la "Revista de Girona", número 299.


El carrer del Sac. 1956

(Ampliar) - El carrer del Sac. 1956. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

El carrer del Sac. 1983

(Ampliar) - El carrer del Sac. 1983. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.

Instal·lació del 'Patronato Escuela de Acción Católica' al carrer del Sac

(Ampliar) - Instal·lació del 'Patronato Escuela de Acción Católica' al carrer del Sac. "Los Sitios de Gerona", 3 de desembre de 1964.


Localització 41º 59' 05" N
2º 49' 33" E

[Més imatges]------ Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés