La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La Casa Salieti, també anomenada Casa Audouard, és un casal del segle XIV ubicat al centre de Girona, al carrer ciutadans, 8, que Rafael Masó va reformar entre 1910 i 1911, amb una petita intervenció, molt posterior, de Joan Roca Pinet, per encàrrec de Joan Salieti (1835-1928), un empresari de la indústria paperera molt influent en la societat gironina de l'època i client habitual de Masó.
Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El conjunt de la resta de la Casa presenta una altra restauració molt important, encarregada a l'arquitecte Coronel Weowedowsky, amant del dibuix i l'arquitectura, que va dissenyar amb la seva dona el castell de Cap Roig, i per Lluís Audouard i María Arboix, descendents dels quals encara avui són propietaris de l'edifici.

Detall escultòric de la barana de l'entrada

(Ampliar) - Detall escultòric de la barana de l'entrada.

L'edifici va ser construït al segle XIV. Com la majoria d'habitatges del carrer Ciutadans, es tracta d'una construcció senyorial. L'any 1905 va ser adquirida pel fabricant Joan Salieti, qui va encarregar a Rafael Masó la restauració i reforma de tot l'edifici (1911). Dins del període modernista de Masó, aquesta obra no deixa de ser un cas aïllat respecte a les altres del seu catàleg. La casa per dins, té diferents restauracions, obra del Coronel Veowedowski, propietari i arquitecte del Castell de Cap Roig, per encàrrec de la família Audouard Arboix, que ha viscut en aquest Palau, durant tres generacions.
A la part posterior de l'edifici hi ha un jardí d'estil romàntic dissenyat per María Arboix, àvia de l'actual propietari del casal. Amb el canvi de propietaris es varen treure les rajoles de l'arrambador de l'escala-pati, que portaven l'escut i el nom dels Salieti. Aquestes rajoles varen ser reposades poc després, que encara que idèntiques no són les originals.

Escalinata neogòtica dissenyada per Rafel Masó

(Ampliar) - Escalinata neogòtica dissenyada per Rafel Masó.

El casal és de planta baixa i dos pisos. S'accedeix a l'interior per un gran portal forà, en el que destaca una baula notable de ferro forjat. Tota la façana està realitzada amb carreus de grans dimensions que li atorguen un caràcter senyorial. En el primer pis, una gran balconada, sostinguda per tres mènsules, abraça dos finestrals; emmarcat les llindes d'aquests darrers apareixen el trencaaigües, un element habitual en molts edificis del carrer Ciutadans. Els balcons del segon pis, individuals i més petits, pertanyen a la mateixa tipologia. La cornisa, de gran volada, disposa de diferents plans fets amb teules.

Sala de la planta noble i accés al jardí

(Ampliar) - Sala de la planta noble i accés al jardí.

L'interior de l'edifici té molt d'interès. En ell s'utilitzen nombrosos materials: ceràmica vidriada, ferro, vitralls, etc., seguint sempre els criteris de l'estètica neogòtica en voga a finals del segle XIX i inicis del segle XX. Una gran escala amb claustres a la barana, el revestiment de ceràmica que cobreix una part dels murs i els interessants treballs de ferro forjat a les finestres són els elements més destacats. L'excel·lent làmpada de ferro i vidre emplaçada a l'ull de l'escala, es pot indicar com un dels molts elements decoratius, de forja o ceràmica, que embelleixen l'habitatge.

Sala de la planta noble

(Ampliar) - Sala de la planta noble.

La intervenció de Masó es va centrar en l'escala d'accés a la planta noble, on va utilitzar els arcs i capitells de les arcades gòtiques preexistents. En els interiors la intervenció també segueix els criteris de l'estètica neogòtica utilitzant materials com la ceràmica vidriada, de Fills de Jaume Pujol i Bausis de Barcelona, el ferro, treballat per Nonito Cadenas, i els vitralls, de Rigalt, Granell i Cia. de Barcelona. Per aquests interiors Masó va dissenyar una làmpada de sostre, una làmpada de peu i un penja-robes de ferro forjat. En una de les sales de la planta noble es conserva un fris pintat per Joan B. Coromina que representa el poema Canigó de Jacint Verdaguer.

Menjador de la planta noble

(Ampliar) - Menjador de la planta noble.

Treball de forja a l'escalinata d'entrada

(Ampliar) - Treball de forja a l'escalinata d'entrada.

Vitralls i capitells a l'entrada de la planta noble

(Ampliar) - Vitralls i capitells a l'entrada de la planta noble.

Soterrani de la Casa Salieti, a nivell del jardí

(Ampliar) - Soterrani de la Casa Salieti, a nivell del jardí.

Cap&ccedeil;al d'un dormitori de la planta noble

(Ampliar) - Cap&ccedeil;al d'un dormitori de la planta noble.

Sostre de l'entrada amb elements originals del segle XIV

(Ampliar) - Sostre de l'entrada amb elements originals del segle XIV.

Racó del jardí

(Ampliar) - Racó del jardí.

Racó d'estudi

(Ampliar) - Racó d'estudi.


Baula de forja de l'entrada

(Ampliar) - Baula de forja de l'entrada.

Interior de la planta noble

(Ampliar) - Interior de la planta noble.

Escalinata d'entrada

(Ampliar) - Escalinata d'entrada.

Interior de la planta noble

(Ampliar) - Interior de la planta noble.

Revestiment de ceràmica vidriada a l'entrada de l'edifici

(Ampliar) - Revestiment de ceràmica vidriada a l'entrada de l'edifici.

Detall d'un retaule

(Ampliar) - Detall d'un retaule.

Interior de la planta noble

(Ampliar) - Interior de la planta noble.

Creu amb símbols d'Apòstols. Obra de l'ebenista Adolf Fargnoli

(Ampliar) - Creu amb símbols d'Apòstols. Obra de l'ebenista Adolf Fargnoli.

Moble a la planta noble. Principis segle XVIII

(Ampliar) - Moble a la planta noble. Principis segle XVIII

Detall d'un retaule. Sant Sebastià

(Ampliar) - Detall d'un retaule. Sant Sebastià

Interior de la planta noble

(Ampliar) - Interior de la planta noble.


Localització de l'edifici
41º 59' 01" N
2º 49' 30" E

[Més imatges]--- Back - Index - Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés