La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'escultura

El panell escultòric situat al Centre Bonastruc ça Porta, de grans dimensions (amb una alçada de 2,75 m. per 1,85 m d'amplada), commemora la contribució jueva que va fer possibles els viatges de descobriment de Colom. Així, s'esmenta, en una cinta en relleu, una relació de científics jueus que aportaren coneixements astronòmics i geogràfics, com Rabbi Abraham Zacuto, Joseph Vecinho, o Jacob Corsino.

Ampliar

(Ampliar) - Actual emplaçament del grup escultòric al Pati dels Rabins.

Obra de l'artista Frank Meisler, del 1992, va ser encarregada per la Fundació Samson - Elie Schalit Family Estate. Hi ha una rèplica d'aquest panell a l'edifici Yitzhak Rabin, a la Universitat de Haifa, Israel.

L'escultura, farcida d'elements simbòlic i evocadors de diverses referències històriques, presenta, al centre, una petita versió de l'Esfera de Jerusalem. L'artista va dir el següent sobre l'Esfera: "He creat Jerusalem sota la forma d'una esfera, amb les muralles i les portes dels edificis, que van culminant cap a la Muntanya del Temple. El concepte es deriva dels antics mapes que mostren a Jerusalem com una ciutat circular al centre d'un món pla".

Tanmateix, s'hi observen elements extrets de la cultura asteca, fragments de l'anomenat "Atles català" de Cresques Abraham i Jafudà Cresques (1375), les anomenades "Taules astronòmiques del rei Pere III el cerimoniós" amb redactat de Jacob Corsino, etc.

Aquest conjunt escultòric estava situat a la part baixa del pati del Centre Bonastruc ça Porta, al jardí, fins que les intervencions arqueològiques en aquest nivell efectuades l'estiu del 2012 (1), l'han desplaçat al Pati dels Rabins, on actualment es pot visitar.

Ampliar

(Ampliar) - Simbologia precolombina al conjunt escultòric.

L'artista

Frank Meisler va néixer el 1929 a Danzig. A l'edat de 10 anys, va sortir de la ciutat amb 14 altres nens jueus el mateix dia que els soldats alemanys havien capturat la ciutat. Dies més tard, els seus pares van ser transportats a Auschwitz, on van morir.

Es va educar a Anglaterra i es va graduar en Arquitectura a la Universitat de Manchester. Actualment, i desde 1960, la seva casa i estudi es troben al Barri dels artistes de la ciutat vella de Jaffa, Israel. La seva primera obra important va ser feta per l'hotel "Sheraton" a Jerusalem (ara aquest hotel s'anomena "Rei Salomó"). Aquesta escultura anomenada "Esfera de Jerusalem", és famosa a tot el món. Les seves escultures en edició limitada i treballs individuals són sovint encàrrecs dels primers ministres d'Israel com regals de presentació als caps d'estat d'altres països, per les ocasions oficials.

A més de les exposicions individuals i escultures públiques en moltes parts del món, els treballs de Meisler es mostren de forma permanent a galeries de la Ciutat Vella de Jaffa, Tel Aviv, El Carib, Moscou i Kíev. L'artista ha dissenyat l'interior de la primera sinagoga construïda a Moscou aquest segle, i té escultures al Memorial Nacional de la Guerra de Rússia.

Ampliar

(Ampliar) - Fragment de l'Atles català de Cresques Abraham i Jafudà Cresques (1375).

Les seves escultures públiques s'han erigit a Jerusalem, Los Angeles, Miami, Santo Domingo, Anglaterra, Alemanya, Rússia, Ucraïna i Polònia. L'autobiografia de Frank Meisler titolada "On the Vistula Front Oriental", va ser publicat per primera vegada el 1996 per Andre Deutsch, Londres, i posteriorment reimpresa.

El 1999, l'Acadèmia Txeca d'Art li va atorgar la Medalla d'Or "Franz Kafka" per les seves realitzacions artístiques. El 2002, les Acadèmies d'Art de Rússia i d'Ucraïna el va elegir Acadèmic Honorari. El 2006, el grup escultòric, "Fills de la Kindertransport" va ser erigit a Hope Square, Liverpool Street Station, Londres. Va ser guardonat amb la "Llibertat de la Ciutat de Londres".

Dos grups escultòrics addicionals que commemoren la sortida i el recorregut de la Kindertransport es van erigir a Berlín i Gdansk el 2008 i 2009 "Els trens a la vida, els trens de la mort" i "Kindertransport - la sortida". El desembre de 2011 es va donar a conèixer una escultura pública al port de Rotterdam, Holanda, "Channel Crossing to Life". El gener de 2012 Meisler va rebre l'Ordre del Mèrit de 1a Classe de la República Federal d'Alemanya.

Ampliar

(Ampliar) - Fragment de l'Atles català de Cresques Abraham i Jafudà Cresques (1375).

Frank Meisler és l'autor de monuments commemoratius a shington i Miami. També va decorar el complex Poklonnaya a Moscou. Entre els grans col·leccionistes de les seves obres hi han personatges com Bill Clinton, Margaret Thatcher, Hussein de Jordània, Luciano Pavarotti, Julio Iglesias, Jack Nicholson i molts altres. Moltes de les seves obres han estat dissenyades a petició dels governs de diferents països i són els presents amb els que s'obsequien molts caps d'estats i els líders mundials.

Frank Meisler és un personatge cabdal en el món de l'escultura. El treball de Meisler es caracteritza per una sensació de moviment i de la revelació, "L'obertura i tancament de les portes de la vida". És una síntesi alhora potent i personal. Cada escultura convida l'espectador a explorar la seva màgia. El secret del seu èxit es troba en el corrent d'optimisme que sorgeix de cadascuna de les seves obres. Fetes a partir d'aliatges d'or, bronze, alumini, decorat amb gemmes semiprecioses les escultures de Meisler són dinàmiques, plenes de vida i humor espurnejant i sofisticat.


Notes

(1) - Es tracta d'unes estructures de pedra descobertes al mateix pati del Museu dels Jueus on, segons la documentació, hi hauria una carnisseria jueva, part de la tercerca i última sinagoga, així com carrers. Sobre aquesta hipòtesis treballen l'equip d'arqueòlegs de la UdG. La directora del Museu dels Jueus, Sílvia Planas, va indicar al Diari de Girona (23/06/2012), que "tenim molta documentació sobre com era Girona i com va evolucionar el barri jueu, qui hi vivia, quines cases... i gràcies aquesta documentació estudiada i treballada per gent entesa, ara s'ha pogut conjugar la ciència documental amb l'arqueològica". Abans d'excavar, els documents esmentaven que en aquesta zona del pati inferior del Museu hi havien alguns espais comunitaris, entre ells la possible carnisseria jueva, una part de la sinagoga (l'any 1434 es va ubicar just al lloc que ara ocupa el centre Bonastruc Ça Porta) o carrers que creuaven el call (alguns encara es conserven). Així, es va fer una primera prova, una "cata" de quatre metres que va treure a la llum una estructura de mur del segle XVI-XVII, objectes arqueològics (una didal i agulles de cabell del segle XIII-XIV) i la base de "roca mare". Davant l'interès evident, es va contactar amb la UdG, que des del dia 11 de juny treballen a diari sobre el terreny. Aquests, han descobert un segon mur, perpendicular al primer, que dataria dels segles XIII-XIV. A més, s'espera trobar l'estructura d'antics carrers. Per Planas, es tracta de "la proba material de que això era un espai vital del Call de Girona al segle XV" i l'objectiu "és conèixer millor l'estructura del Call per explicar-la millor en el discurs del museu". És a dir, dins s'explica la vida quotidiana de la comunitat jueva i, d'aquí un temps, al pati, podran veure les estructures materials. Les restes "demostren" que era una zona comunitària, un espai vital, que amb el temps es va anar perdent ja que "mai ha estat un espai deshabitat". Segons Planas, "quan marxen els jueus el 1492 aquí hi segueix visquent gent, així durant 500 anys". Per tant, "ha estat molt tocat i remenat" i "no esperem trobar grans tresors ni grans edificis" sinó unes bases, de murs, pavimentació i circulació que ajudaran a entendre "i molt" com era la ciutat medieval". Tornar al text • Museu d'Història dels Jueus de Girona
  ------Activitats, visita virtual, horaris, etc.

 • El Call Girona
  ------Itinerari virtual pels indrets on es present la petja de la cultura jueva
  ------a Girona

 • [Més imatges]

  Back-Index-Next

  Ampliar

  (Ampliar) - L'Esfera de Jerusalem.

  El conjunt escultòric al Pati dels Rabins

  Ampliar

  (Ampliar) - Les "Taules astronòmiques" del rei Pere III el cerimoniós.

  Ampliar

  (Ampliar) - Abraham Zacut (1452-1510) mostrant el seu Almanach Perpetuum Celestium Motuum.

  Colom representat al conjunt escultòric

  Ampliar

  (Ampliar) - La signatura de Colom, XPOFERENS = el portador de Crist.

  Ampliar

  (Ampliar) - L'astrolabi d'Abraham Zacut (1452-1510).

  Ampliar

  (Ampliar) - Excavacions al jardí del Centre Bonastruc ça Porta, que han desplaçat el panell escultòric.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés