La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Xavier Cugat, de nom complert Francesc d'Asís Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu, va néixer a Girona l'1 de gener de 1900. Artista polifacètic, de fet de ben petit va mostrar una especial inclinació tant per la música com pel dibuix, va ser el principal difusor de la música llatina als Estats Units.

La seva familia va emigrar a Cuba el 1905, on va estudiar violí clàssic i va tocar, als dotze anys, amb una orquestra al teatre nacional de La Havana. Entre 1915 i 1918 va interpretar tangos a Nova York, on havia arribat amb la seva familia el 6 de juliol de 1915, a bord del SS Havana. Posteriorment també es va dedicar a dibuixar tires còmiques pel diari "Los Angeles Times".

L'afició pel dibuix suraria més tard en forma de dibuixos i pintures, treballs caricaturescs, que mostraven la seva ironia a l'entorn plàstic.

Abans dels vint anys, com violinista prodigi, i amb el nom de Francis Cugat, va acompanyar Enrico Caruso en les seves gires; aquest va ser l'inici de la seva estada als Estats Units, on va conèixer Agustín Boryuno, que tocava el piano. Els dos varen crear un grup clàssic i es traslladaren a Los Ángeles, on Cugat es va casar amb la seva primera esposa, Rita Montaner. Durant el seu tour per Europa, la parella es va separar.

A principi dels anys 20, Cugat va abandonar la música clàssica i va començar a treballar la música popular, amb ritmes llatins. Va crear una banda, anomenada “Los Gigolos”, el mateix que va posar a la seva segona banda que va tenir més èxit; amb aquesta formació va inaugurar el prestigiós night club Coconut Grove a Los Ángeles el 1928 i va començar a aparèixer en films a partir de la pel·lícula “Mexicana” el 1929.

Així, va participar a la banda sonora de les primeres pel·lícules amb so, a la dècada dels 20, i va aparèixer en diversos films de Hollywood a la dels 30, sempre en el paper de director de música rítmica, on podia mostrar les seves extraordinaries facultats de músic.Comiat del local social dels “Amics dels Gegants de Girona”, 2002. Els gegants Cugat i la seva Musa, davant la Granja Mora. Fotografia gentilesa de Carme Ribas i Mora

A la dècada dels 30, Cugat va portar la seva orquestra a Nova York, per a l'inauguració del nou Waldorf Astoria, d'on va esdevenir l'orquestra resident.

Durant els següents quinze anys va pivotar entre Nova York i Los Angeles, alternant les actuacions a l'hotel i les emisores de ràdio, amb intervencions en múltiples films, com Week-end at the Waldorf Astoria, de 1945, interpretat per Ginger Rogers, Lana Turner, Walter Pidgeon i Van Johnson.

El 1940 va gravar la cançó Perfidia amb el cantant Miguelito Valdés, que va esdevenir gran èxit i, amb el temps, un clàssic d'una determinada època.

Va difondre segons quan estaven de moda els ritmes de la conga, el mambo, el chachachà, i el twist.

En total, Cugat va contreure matrimonio en cinc ocasions. La primera esposa va ser Rita Montaner; la segona, Carmen Castilla, matrimoni que va durar de 1929 a 1946. La tercera esposa va ser Lorraine Allen, de 1947 al 28 d'abril de 1952. Una de les seves esposes més famosa va ser la cantant Abbe Lane, amb qui va contreure núpcies el 1952, amb qui va actuar fins el seu divorci el 1963. El 7 d'agost de 1966 es va casar amb la ballarina de salsa Charo Baeza que es va convertir en la seva cinquena esposa; la parella va ser la primera en casar-se al casino Caesar's Palace de Las Vegas.

El 1957, va tenir el seu propi programa de televisió, però el 1978 Cugat, a conseqüència d'un problema de salut, es va jubilar de la música; la seva banda va ser dirigida per Tito Puente, i, més tard, per la ballarina, música i cantant Ada Cavallo. Després de la seva separació de Charo, el mateix 1978, es va traslladar Barcelona. De tornada a Catalunya, Xavier Cugat va morir, el 27 d'octubre de 1990, als 90 anys d'edat, a Barcelona.

A la seva mort, ens va legar desenes de films i gravacions musicals, algunes de les quals encara són incloses amb treballs filmogràfics actuals, i la seva obra pictòrica amb la que va realitzar una exposició a Barcelona el 1972 i una altra a Madrid el 1981.

L’Associació “Amics dels Gegants de Girona “ li va retre homenatge, el 1993, convertint-lo en gegant, al que li va ser concedida l'Ordre de l'Oli, nom de la plaça gironina en la que havia nascut, creada especialment per a aquesta ocasió.

Xavier Cugat i el seu violí (Wikipèdia)


Cugat i la seva tercera esposa, Abbe Lane. 1952
(Wikipèdia)En Cugat i la Musa, gegants de Girona, al Passeig Arqueològic, el 1993.
Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés