La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les Deveses d'en Bru antigament havien estat uns sorrals propers al riu, molt utilitzats pels habitants de Girona, Taialà i Domenys per fer-hi activitats recreatives com la pesca, el bany, berenades populars o fins i tot s'havien habilitat petits camps per jugar a futbol, coneguts com "Els camps d'en Sopa". Anys més tard, s'hi van portar a terme extraccions d'àrids que varen modificar completament el seu paisatge, eliminant la vegetació i, posteriorment, deixant-hi grans bassals i llacunes, algunes de les quals encara hi són presents de forma residual. Un cop acabada l'activitat extractiva, es varen restaurar les cotes originals en bona part, fins esdevenir una gran extensió de terreny obert proper al riu.

Espai del refugi de ratpenats a les Deveses d'en Bru

(Ampliar) - Espai del refugi de ratpenats a les Deveses d'en Bru. 01/02/2021.

Aquest espai, amb una superfí,cie de 32 hectàrees, situades a la banda oest del pont de Fontajau, forma part de la Xarxa Natura 2000, en concret l'espai anomenat "Riberes del Baix Ter" és la xarxa d'espais naturals protegits europeus d'interès per a la conservació de la bio-diversitat.
Recorrent els itineraris proposats es pot gaudir i conèixer alguns dels hàbitats i les espècies de les Riberes del Baix Ter. La xarxa de camins d'aquest espai té un total de 3 km, tots ells de baixa dificultat i molt planers.
Les grans deveses eren part del patrimoni d'Esperança Bru i Oller, pubilla de Can Bru de Domeny (el Mas Bru, o Mas Oliver) (1), que es va casar amb l’arquitecte noucentista Rafel Masó i Valentí.

Arbreda a les Deveses d'en Bru

(Ampliar) - Arbreda a les Deveses d'en Bru. 01/02/2021.

Aquest itinerari, el més allunyat del riu (itinerari del mirador del riu), passa per l'espai i la construcció dedicada a refugi de ratpenats, on es poden observar unes curioses piràmides fetes amb còdols, per finalitzar a l'aguait de la bassa. Degut a l'època de l'any en què hem fet el reportatge, moltes espècies animals no hi eren, encara, presents. Seguint uns metres el camí que finalitza en un camp de blat, es pot observar una segona bassa, alimentada per la de l'aguait.

Itinerari de les Deveses d'en Bru

(Ampliar) - Itinerari de les Deveses d'en Bru. 01/02/2021.


Notes

(1) - El Mas Bru, situat en el veïnat del mateix nom, és una gran masia del segle XIV; se'n tenen documents que parlen del Mas Oliver a partir de l’any 1367, protegida pel catàleg del Patrimoni de Girona, de planta rectangular amb coberta de teula a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal i finestres emmarcades amb carreus i ampit de pedra i emmotlladures. La part superior de la façana sud té un badiu format per quatre arcs i a la façana sud-oest hi ha adossada una torre de planta rectangular i coberta a quatre vessants. A la seva cantonada lliure té una tronera. Entre 1912 i 1935 Camil Bru va realitzar-hi reformes i ampliacions, amb l'edificació d'eixos verticals de balcons i finestres a les façanes est, oest i nord, que abans de les citades reformes tenien badius amb quatre arcades, les pedres i capitells de les quals són actualment a la casa de S'Agaró que Rafael Masó va construir per a la família. ("Domeny (el Gironès) i els seus masos. Una perspectiva històrica", Xavier Pinsach Barrera, 2012) Tornar al text



[Observacions naturalistes]---[Més imatges]------Index-Next

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) al Ter, a l'inici de l'itinerari de les Deveses d'en Bru. 01/02/2021

(Ampliar) - Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) al Ter, a l'inici de l'itinerari de les Deveses d'en Bru. 01/02/2021.

Retrat de Rafael Masó amb el seu fill Jordi en braços, al Mas Bru. 26/08/1925

(Ampliar) - Retrat de Rafael Masó amb el seu fill Jordi en braços, al Mas Bru. 26/08/1925. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

Arbrat de les Deveses d'en Bru. 01/02/2021

(Ampliar) - Arbrat de les Deveses d'en Bru. 01/02/2021.

La bassa de les Deveses d'en Bru vista des de l'aguait. 01/02/2021

(Ampliar) - La bassa de les Deveses d'en Bru vista des de l'aguait. 01/02/2021.


Localització de l'inici 41º 59' 25" N
2º 48' 32" E
Localització del final 41º 59' 13" N
2º 48' 06" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés