La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

"Escultura per a Europa" és un treball en acer inoxidable de l'artista valencià Andreu Alfaro dedicada a Europa, que pertany a la Campanya d'Escultures al Carrer de l'any 1983, però el muntatge i la inauguració oficial van tenir lloc el 1984, al seu emplaçament inicial a la plaça d'Europa, any en què també es va obrir el nou passeig d'Olot.
El juliol del 2008 va ser traslladada d'aquesta plaça, afectada per les obres del TGV, a la rotonda del Pont d'en Vidal amb l'inici de la ronda de Ferran Puig, a la Devesa, on es troba actualment.

Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro
(Ampliar) - Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro

Just enmig de la plaça d'Europa s'hi va instal·lar inicialment aquesta monumental peça, una de les escultures públiques més grans i espectaculars d'Alfaro; 9 x 9 x 6 metres. Com en tants altres exemples repartits arreu de la geografia catalana i espanyola -la seva peculiar forma s'adequa a molts àmbits dedicats a l'escultura pública-, aquesta composició de l'escultor valencià respon a les generatrius que el van consolidar com a artista.

L'escultor Andreu Alfaro supervisa la instal·lació de la seva escultura a la plaça d'Europa de Girona. 25 de maig 1984
(Ampliar) - L'escultor Andreu Alfaro supervisa la instal·lació de la seva escultura a la plaça d'Europa de Girona. 25 de maig 1984. Joan Comalat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Amb l'ús d'uns principis industrials molt senzills aconsegueix uns resultats d'una geometria al·legòrica o esteticista. En aquestes peces, tant l'espai com l'espectador són una part fonamental de l'obra: les formes polides i brillants estan disposades formalment de tal manera que és impossible veure-les des d'un sol punt de vista. També, en tractar-se d'una espiral, és capaç de desprendre diferent llum segons la incidència del moment del dia.
El moviment que genera la forma de l'escultura queda en consonància amb l'entorn original i amb l'actual, en mig d'una rotonda, on el moviment en torn de la peça provoca la dinàmica.

L'escultor Andreu Alfaro durant la preparació de la instal·lació de la seva escultura a la plaça d'Europa de Girona
(Ampliar) - "L'escultor Andreu Alfaro durant la preparació de la instal·lació de la seva escultura a la plaça d'Europa de Girona. Juny 1983. Dani Duch Dausà. CRDI - Ajuntament de Girona.


 • La plaça d'Europa
  Reportatge fotogràfic de la plaça d'Europa amb el monument d'Andreu Alfaro.


 • [Més imatges] ---Back-Index-Next

  Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro
  (Ampliar) - Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro.
  Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro
  (Ampliar) - Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro.
  Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro
  (Ampliar) - Escultura per a Europa, d'Andreu Alfaro.
  L'escultura d'Andreu Alfaro instal·lada a la Plaça d'Europa de Girona
  (Ampliar) - L'escultura d'Andreu Alfaro instal·lada a la Plaça d'Europa de Girona, 25 de juny 1984. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés