La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Biografia. Modest Urgell i Inglada va néixer el 13 de juny de 1839 en el si d'una família benestant de Barcelona. El seu pare, Jaume Urgell, era de Reus i la seva mare, Antònia Inglada, de Vilanova i la Geltrú. Durant l'adolescència, Modest Urgell va tenir la intenció de dedicar-se al teatre i formà part d'algunes companyies amateurs, però la família no hi estaria d'acord i l'endinsaren en el món de la pintura.
Urgell es formà com a pintor, estudià a l'Escola de la Llotja abans del 1864, on va ser deixeble de Ramon Martí i Alsina, el primer realista català, Pau Milà i Fontanals, Claudi Lorenzale, Josep Serra Porsón i Lluís Rigalt. Allà va conèixer altres pintors importants com els germans Vayreda, els germans Masriera, Benet Mercadó o Marià Fortuny entre altres.

'Viviam a Girona'. Memòries d'un Katufol. Modest Urgell. Ca. 1900. Còdex hològraf fet amb tinta a la ploma i aquarel·la sobre paper

(Ampliar) - 'Viviam a Girona'. Memòries d'un Katufol. Modest Urgell. Ca. 1900. Còdex hològraf fet amb tinta a la ploma i aquarel·la sobre paper.

En els anys 1860, les seves obres foren rebutjades per massa avançades en les exposicions organitzades a l'Escola la Llotja, i també exposà sense èxit a Madrid.
Després d'acabar la seva formació a l'Escola de la Llotja, el 1868 decidí fer el seu viatge d'estudis a París. En aquesta ciutat trencà amb l'academicisme i va conèixer nous corrents artístics, de la mà de Gustave Courbet, i es va adscriure al realisme.
Artista vinculat a la ciutat de Girona i a les comarques gironines, a partir de l’any 1868 i fins a 1870 s’hi establí, i va ser un dels fundadors del Museu Municipal. A la Girona de 1868, va haver de subsistir amb la seva dona, creant unes auques que van ser enormement populars, com la de "L’home cullera". La seva vena humorística, de fet, a la qual donava curs amb el pseudònim de "Katúfol", va acabar sent tan llegendària com el seu interès per les bruixes, presents en molts dels seus dibuixos sobretot arran de les seves estades a l’Empordà.

Signatura de Modest Urgell

(Ampliar) - Signatura de Modest Urgell.

A la tornada a Barcelona es trobà amb la febre groga; aquest mateix any 1870 decidí marxar a Olot, convidat per Joaquim Vayreda amb altres artistes com Antoni Caba i Joan Roig i Soler, creador d'una escola paisatgística, que va influir en Urgell, dedicant-se des d'aquell moment principalment al paisatge. La seva estada a la Garrotxa no va més enllà de 1894, quan mor Joaquim Vayreda. Va participar l'any 1900 en l'Exposició Regional Olotina. Els anys següents Urgell va fer petites estades a Arenys de Mar, Gelida i Tolosa de Llenguadoc. Durant aquest temps va rebre mots encàrrecs, el que el va permetre viure exclusivament de la pintura.
Es casà al monestir de Montserrat amb Eleonor Carreras Torrecasana, pintora alumna seva. Els inicis de la seva vida en comú no van estar exempts de vicissituds econòmiques, fins que el pintor començà a ser reconegut i admirat.
Anticipant-se a la futura tradició dels pintors modernistes, el matrimoni passà llargues temporades a Berck (Pas de Calais) i també a París, on es van relacionar amb artistes com Courbet, Corot, Dumas o Sarah Bernardt, entre altres personalitats del món artístic i cultural del moment.
El 1874 va tenir un fill, Ricard Urgell, nascut a Vilanova i la Geltrú i una filla, igualment pintora però molt menys coneguda, de nom Modesta. Ricard també seria pintor i professor de l'Escola la Llotja de dibuix artístic. Al llarg de la seva carrera artística Ricard Urgell s'interessaria pels efectes de la llum i seguiria la tendència postimpressionista.

Placa identificativa de la casa del carrer de la Força de Girona on Urgell va tenir el seu estudi de 1868 a 1870

(Ampliar) -Placa identificativa de la casa del carrer de la Força de Girona on Urgell va tenir el seu estudi de 1868 a 1870.

Uns anys més tard, Modest Urgell exposà habitualment a la Sala Parés des de la seva fundació el 1877, i obtingué èxits a les exposicions nacionals de Madrid el 1876, 1892 i 1895, on li va ser atorgada la primera medalla amb "El Pedregal, poble civilitzat"; també guanyà les màximes condecoracions en les exposicions de Barcelona de 1894, 1896 i 1898, i participà en exposicions de Filadèlfia i Munic. Va ser també un dels artistes convidats a la primera exposició de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.
Als anys 1880-1890 varen ser temps de molta activitat. Creà tot un seguit de pintures de l'hivern, capvespres, de platges amb barques i de planes solitàries, o cementiris rurals i ermites que li aportaren diferents premis. A Europa va ser premiat a Munic i a Brussel·les, i també a la seva ciutat.
L'any 1894, mort Lluís Rigalt, Modest Urgell va ser nomenat professor interí de Perspectiva i Paisatge a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. Entre 1896 i 1898 es dedicà exclusivament a fer classes de paisatge. Sempre vinculat a la tradició artística de Barcelona, l’any 1900 fundà la Societat Artística i Literària juntament amb Lluís Graner i Enric Galwey.

Francesc Serra. Modest Urgell, al seu taller, 1903

(Ampliar) - Francesc Serra. Modest Urgell, al seu taller, 1903. Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Al cap de dos anys tornà a la seva gran passió per sobre de la pintura que era el teatre. Col·laborà amb Lluís Graner com a director escènic d'espectacles. També va treballar com a decorador, realitzant diversos treballs, entre ells el Cafè Torino del Passeig de Gràcia i la Maison Dorée de la plaça de Catalunya de Barcelona.
En la seva etapa com a autor teatral va escriure diverses obres entre elles "Turbonada" (1870), "Un terrós de sucre" (1898), "Passions funestes" (1898), "¡Añoranza!" (1899), "¡Por!" (1908), o la comèdia "Lluny dels ulls, a prop del cor" (1901) estrenada al Teatre Principal de Barcelona. També escrigué altres obres com "El Murciélago. Memorias d'una patum" (1913) que reflecteix l'amor pel teatre i diverses dades biogràfiques. El 1909, Urgell aportà les seves vivències de la Setmana Tràgica i la guerra del Marroc plasmant-les en unes il·lustracions.

Paysage dans la nuit. Hommage à M.U. Joan Miró. 1979. Bolígraf sobre paper

(Ampliar) - Paysage dans la nuit. Hommage à M.U. Joan Miró. 1979. Bolígraf sobre paper.

El 1915 es va instal·lar a una torre del municipi de Sant Gervasi de Cassoles. Urgell continuà dedicant-se a l'ensenyament a l'Escola la Llotja, la promoció de l'art a través de la Societat Artística i Literària que havia fundat amb Enric Galwey i Lluís Graner l'any 1900 a la Sala Parés. El 9 d'abril de 1919 moria a l'edat de 79 anys.
Pintor inserit en la tradició romàntica, però a la vegada ja a la frontera de la modernitat, els seus paisatges i marines d’atmosfera solitària i misteriosa són també un reflex de la Catalunya de l’època. El seu estil artístic, amb paisatges crepusculars d’horitzons sense fi, influí l’obra de deixebles i admiradors, tal com es pot apreciar en obres de Dalí, Miró o Hernández Pijuan.



[Les obres]--- Back - Index - Next

Modest Urgell treballant al seu taller. Ca. 1903-1913

(Ampliar) - Modest Urgell treballant al seu taller. Ca. 1903-1913. Autor desconegut. Arxiu fotogràfic de Barcelona.

Modest Urgell, de jove, al mig

(Ampliar) - Modest Urgell, de jove, al mig. Museu d'Art de Girona.

'Retrat de Modest Urgell Inglada'. Fotografia de Francesc Serra Dimas

(Ampliar) - 'Retrat de Modest Urgell Inglada'. Fotografia de Francesc Serra Dimas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

'Retrat de Modest Urgell Inglada'. Fotografia de Francesc Serra Dimas

(Ampliar) - 'Retrat de Modest Urgell Inglada'. Fotografia de Francesc Serra Dimas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Portada de 'Lluny dels ulls, aprop del cor: comèdia', 1898

(Ampliar) - Portada de 'Lluny dels ulls, aprop del cor: comèdia', 1898. Universitat de Barcelona.

Portada de 'Un Terrós de sucre : comèdia en un acte original', estrenada al Teatre Romea la nit del 2 d'abril de 1898

(Ampliar) - Portada de 'Un Terrós de sucre : comèdia en un acte original', estrenada al Teatre Romea la nit del 2 d'abril de 1898. Universitat de Barcelona.

Logotip del centenari de Modest Urgell

(Ampliar) - Logotip del centenari de Modest Urgell.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés