La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 21 de maig a l'11 de setembre de 2022 s'exhibeix al Museu d'Art de Girona l'exposició 'Postectura. La construcció del demà', comissariada per Bernat Puigdollers.
Postectura va ser un grup format l’any 1950 per tres escultors i tres pintors que, com la majoria d’iniciatives artístiques de postguerra, va tenir una vida efímera. L’integraven Esther Boix, Ricard Creus, Joaquim Datsira, Josep Martí-Sabé, Josep M. Subirachs i Francesc Torres Monsó. Representa l’entrada al món de les arts d’alguns dels artistes més destacats de les segones avantguardes catalanes. Postectura era una aposta per la modernitat, amb més futur que realitats, i, tanmateix, va significar un pas endavant en el procés de recuperació cultural i artística del país.

Nu. Estudi per a una escultura. Enric Monjo Garriga. 1933

(Ampliar) - Nu. Estudi per a una escultura. Enric Monjo Garriga. 1933. Guix. Museu Enric Monjo, Vilassar de Mar.

Malgrat la seva existència fugaç, va deixar una empremta inesborrable en el context de les arts catalanes, amb la introducció de noves tendències i corrents de pensament que van influir en la seva obra, com l’existencialisme o el concepte escultòric de Henry Moore. Aquesta exposició s’endinsa en els orígens artístics de Postectura, però també en el context artístic i social que van viure i que va fer possible l’aparició d’aquest grup.

Sala de l'exposició

(Ampliar) - Sala de l'exposició.

Joaquim Datsira i Prunés (Barcelona, 1925-1972)
va tenir una trajectòria intensa però breu. De ben jove va destacar entre els seus companys de Llotja pels seus dots pictòrics i per ser dels primers en adoptar opcions estètiques d’avantguarda. Es va iniciar amb una pintura postimpressionista de caire mediterrani per aproximar-se a un surrealisme inquietant, amb fortes ressonàncies del cubisme, i acabar amb una abstracció geomètrica de gran lirisme. Va destacar per ser una figura polifacètica que va treballar indistintament com a il·lustrador, gravador i decorador. Malauradament, la seva trajectòria prometedora va quedar truncada per una mort prematura.

Sant Julià de Vilatorta. Sector de la font. Joaquim Datsira Prunés. 1947

(Ampliar) - Sant Julià de Vilatorta. Sector de la font. Joaquim Datsira Prunés. 1947. Oli sobre tela. Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Josep M. Subirachs i Sitjar (Barcelona, 1927-2014)
És, segurament, la figura d’abast més internacional del grup. Després d’un viatge a París i, més tard, a Bèlgica, la seva obra s’imbueix de l’existencialisme francès, adoptant una escultura de caire expressionista que el va conduir cap a una nova etapa d’abstracció. Al llarg de la seva dilatada trajectòria va dur a terme nombroses obres públiques com Forma 212, la primera obra abstracta situada als carrers de Barcelona, o Evocació marinera, al barri de la Barceloneta. Després d’una etapa d’experimentació abstracta, va tornar a la representació però amb un alt contingut simb&obrave;lic de nova figuració. Durant els darrers anys de la seva trajectòria es va entregar a la realització del conjunt escultòric de la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família de Barcelona.

Una sala de l'exposició

(Ampliar) - Una sala de l'exposició.

Francesc Torres Monsó (Girona, 1922-2015)
És un artista atípic entre els de la seva generació. Es va iniciar amb una escultura hereva del noucentisme que va derivar cap a un expressionisme acusat, dut a l’extrem. Tanmateix, durant la dècada dels setanta, la seva obra va fer un gir diametral cap a una obra molt influïda per l’art pop i carregada de crítica política i social. Finalment, va encaminar la seva producció cap a un territori conceptual insòlit entre els artistes de la seva generació i que el converteixen en una de les figures més interessants d’aquest període.

Una sala de l'exposició

(Ampliar) - Una sala de l'exposició.

Josep Martí-Sabé (Santa Coloma de Farners, 1915-2006)
Encarna plenament l’esperit mediterrani i és, de tots els escultors del grup, el que es va mantenir més fidel als seus orígens. Tanmateix, durant la dècada dels cinquanta, va abraçar els corrents existencialistes per dur a terme una obra expressionista que acabaria derivant cap a una figuració simbòlica durant els setanta. La seva escultura, geometritzant i essencial, es va mantenir sempre en el camp de l’escultura figurativa tot i portar les seves composicions al límit de la significació. Va tenir un paper destacat en el procés de renovació de l’art sacre i va contribuir a la renovació de l’escultura catalana de postguerra.

Una sala de l'exposició

(Ampliar) - Una sala de l'exposició.

Esther Boix i Pons (Llers, 1927 - Anglès, 2014)
L’única dona del grup, va saber obrir-se camí en un entorn difícil per a les dones com era el context artístic peninsular de la postguerra. La seva obra primerenca, carregada de dramatisme, va adoptar una visió jovial de la vida derivada del Maig francès que desembocaria en una obra de gran intensitat fortament influïda per l’art pop i que, amb els anys, es va tornar progressivament més lírica. Juntament amb el seu marit, va dur a terme una labor estimable en el camp de la pedagogia artística a través de l’escola L’Arc.

Caps (Ricard i Esther). Esther Boix Pons. Milà, 1956

(Ampliar) - Caps (Ricard i Esther). Esther Boix Pons. Milà, 1956. Oli sobre tela. Col·lecció família Creus Boix.

Aquesta constel·lació de retrats i autoretrats ens permet posar cara als sis membres del grup a través de la seva pròpia obra o la dels seus contemporanis. La majoria són fets durant les dècades de 1940 i 1950 i representen algunes de les principals opcions plàstiques del moment: el postimpressionisme, el cubisme, un cert surrealisme i una figuració sintètica de tendències expressionistes. Només hi ha una obra que s'allunya, cronològicament parlant, del conjunt i que substitueix la presència de l'únic artista de qui no s'ha pogut localitzar cap retrat ni autoretrat -molt íntim i en clau conceptual- de Francesc Torres Monsó. Ja gran i havent perdut gairebé per complet la capacitat auditiva, va decidir representar-se d'aquesta manera.


[Més obres de l'exposició]------Tornar-Index-Més imatges

Autoretrat. Joaquim Datsira Prunés. 1946

(Ampliar) - Autoretrat. Joaquim Datsira Prunés. 1946. Carbó sobre paper. Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Retrat de l'escultor Subirachs. Esther Boix Pons. 1953

(Ampliar) - Retrat de l'escultor Subirachs. Esther Boix Pons. 1953. Oli sobre tela. Espai Subirachs Barcelona.

Autoretrat. Josep M. Subirachs. 1951

(Ampliar) - Autoretrat. Josep M. Subirachs. 1951. Tinta sobre paper. Col·lecció de la família Creus Boix.

Orella. Francesc Torres Monsó. 2001

(Ampliar) - Orella. Francesc Torres Monsó. 2001. Motlle d'escaiola i fusta. Col·lecció de la família Torres.

Retrat de Martí Sabé. Pere Vehil. 1959

(Ampliar) - Retrat de Martí Sabé. Pere Vehil. 1959. Oli sobre tela. Col·lecció particular.

Retrat de Josep Martí Sabé. Maties Palau Ferrés. Ca. 1960

(Ampliar) - Retrat de Josep Martí Sabé. Maties Palau Ferré. Ca. 1960. Ceres sobre paper. Col·lecció particular.

Retrat d'Esther Boix. Joaquim Datsira Prunés. 1947

(Ampliar) - Retrat d'Esther Boix. Joaquim Datsira Prunés. 1947. Oli sobre tela. Col·lecció família Creus Boix.

Autoretrat. Esther Boix Pons. 1952

(Ampliar) - Autoretrat. Esther Boix Pons. 1952. Oli sobre tela. Espai Subirachs, Barcelona.

Autoretrat. Ricard Creus Marzo. 1950

(Ampliar) - Autoretrat. Ricard Creus Marzo. 1950. Llapis sobre paper. Col·lecció de la família Creus Boix.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés