La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Exposició "La Girona jueva, ciutat mare d'Israel"

El dimarts 29 d'octubre 2013 va tenir lloc al Museu d'Història de la Ciutat la inauguració de l'exposició "La Girona Medieval", exposició que es troba emplaçada simultàniament en tres espais: el Museu d'Història de la Ciutat, el Museu d'Història dels Jueus i el claustre del Monestir de Sant Daniel. Aquestes exposicions resten obertes a les diverses seus fins el 30 de març 2014.

El carrer de Sant Llorenç, en ple Call jueu de Girona
(Ampliar) - El carrer de Sant Llorenç, en ple Call jueu de Girona.

La Girona jueva, ciutat mare d'Israel.

L’espai de la ciutat medieval va ser compartit per dues comunitats diferents, la jueva i la cristiana. Les relacions entre elles varen ser estretes, en molts casos, productives i enriquidores i, en d’altres, complicades i difícils.
La comunitat jueva va tenir un espai propi dins l’estructura urbana, el call, va enlluernar el món amb la seva cultura i, al final, va fondre’s en l’oblit, condemnada primer per la intolerància i més tard pel desconeixement.
Però gràcies al seu llegat la Girona d’avui és mostra de la riquesa que proporciona la diversitat.

Exposició La Girona jueva, ciutat mare d'Israel
(Ampliar) - Exposició La Girona jueva, ciutat mare d'Israel. Entre altres peces, s'hi exhibeix una maqueta del que havia estat el Call jueu.

La mostra s'exhibeix a les sales d'exposicions del Museu d'Història dels Jueus, al Centre Bonastruc ça Porta, en ple Call jueu de Girona, i consta d'una col·:lecció d'objectes representatius de diversos aspectes de la vida quotidiana dels jueus gironins: llibres de comptes, peces de ceràmica, etc.  • Els jueus de Girona
    ------Articles històrics de l'evolució de la comunitat jueva gironina des de les primeres referències dels segles IX-X fins la seva expulsió el 1492.

  • [Més imatges] -----------Back-Index-Next


    Fragment del Llibre de comptes de Jucef Zabarra, clavari de l'Aljama de Girona. Girona, 1432. (MHG).    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés