La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimarts 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusó de bandes, va tenir lloc la primera sortida pels carrers de la ciutat de la Mula Baba, acompanyada per la música de la Girona Marxing Band.

Detall de la coberta de la Mula Baba

(Ampliar) - Detall de la coberta de la Mula Baba.

L’associació cultural Baba Babarota ha recuperat l’antiga mulassa de Girona, batejada com la Mula Baba, iniciativa que recupera el seguici festiu i el foc de baixa intensitat, però també un element de transmissió de la cultura popular, ja que el cos de la figura està dissenyat per transformar-se en un castellet de titelles. Des del petit escenari en que esdevé la mulassa s’expliquen petites rondalles sobre el calendari anual i les llegendes locals. La mulassa és una de les bèsties de tradició més llarga dins del costumari festiu català i un dels elements més esbojarrats i sorollosos de la imatgeria popular.

La Mula Baba a la plaça de la Constitució, abans d'iniciar la desfilada pels carrers de Girona

(Ampliar) - La Mula Baba a la plaça de la Constitució, abans d'iniciar la desfilada pels carrers de Girona.

A Girona hi ha documentació que acredita l’existència d’una d’aquestes bèsties des de finals de segle XVI, però també la seva desaparició al 1859. Els documents escrits la descriuen com una figura de foc formada per una estructura de fusta coberta amb una roba de color negre, el coll, segurament extensible, i el cap, la única part esculpida. Es tracta d’una figura similar a les altres mulasses que encara subsisteixen a Catalunya i al sud de França. La realització de la Mula Baba té com a particularitat que, si bé exteriorment conserva to el seu aspecte primitiu, interiorment està confeccionada amb materials moderns i té els usos complementaris abans comentats.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

Els titelles de la Mula Baba

El foc de la Mula Baba a la plaça de la Constitució

El cap esculpit de la Mula Baba

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés