La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 24 d'octubre 2014 va tenir lloc el pregó que donava inici a les Fires de Sant Narcís 2014. Amb una plaça del Vi plena de gom a gom, on havia arribat la cercavila de gegants i capgrossos de la ciutat, el Cor Geriona va interpretar diverses composicions musicals, que varen ballar membres de la fundació Astrid-21, les dues entitats pregoneres d'enguany. La lectura del pregó va anar a càrrec de Xavier Bataller i Ferrer, d'Astrid-21.

El pregoner Xavier Bataller i Ferrer, fotografiant castells des del balcó de l'Ajuntament durant la Jornada Castellera del 26 d'octubre 2014

(Ampliar) - El pregoner Xavier Bataller i Ferrer, fotografiant castells des del balcó de l'Ajuntament durant la Jornada Castellera del 26 d'octubre 2014.

Text del pregó

Senyor Carles Puigdemont, alcalde de Girona. Gironins i gironines.
Junt amb tots els meus companys de la Fundació Astrid-21, vull dir que avui estem molt contents per haver-nos escollit per fer el Pregó de les Fires de Girona d'aquest any. Felicitem també a la Coral Geriona, que compartirà amb nosaltres el Pregó.
La Fundació Astrid estem de celebració perquè fa 25 anys que va ser creada per un grup de pares que tenien fills amb la síndrome de Down. La Fundació ens acompanya des de petits perquè puguem arribar a aconseguir una normalització dins el món dels nens i joves. Ens dóna suport a la llar d'infants, a l'escola i al treball. Fa 25 anys, la societat no es podia imaginar que poguéssim arribar a tot el que hem aconseguit durant aquests anys. I encara arribarem més lluny!, si la societat ens dóna la ocasió de poder demostrar el que podem fer si valora les nostres aptituds.
Estem a l'escola junt amb d'altres companys. Treballem i podem guanyar un sou com cap altre. Tenim les nostres colles d'amics per poder sortir els caps de setmana i de vacances. És per això que, en participar avui en aquest pregó, se'ns dóna l'oportunitat que la ciutat de Girona ens pugui conèixer encara més.
Vaig néixer a Girona fa 29 anys i la meva família m'ha ensenyat des de ben petit a viure totes les tradicions de Catalunya i estimar molt Girona. Al pas del temps he volgut encomanar aquesta meva passió per les tradicions als meus companys d'Astrid i, en totes les sortides que fem, poder ensenyar-los els racons tan bonics del Barri Vell, la Catedral, la Devesa i les muralles de la Girona que jo estimo. M'agrada Girona, m'agraden els seus carrers, m'agraden les seves festes i totes les tradicions. Sóc pessebrista i no em perdo les sortides dels gegants, dels manaies, de la processó de Setmana Santa ni de la cavalcada dels Reis. De totes en guardo un extens reportatge fotogràfic, ja que és una de les meves aficions. El pregó de Fires no me'l perdo mai, per això em sento avui tan feliç de poder-lo llegir aquest any en nom dels meus companys de la Fundació Astrid, aquí al balcó de l'Ajuntament.
Girona grisa i fosca... diu el gran poeta Josep Carner. Però quin és el color de Girona? Són molts els colors de la meva ciutat, el de les cases de l'Onyar, el de Temps de Flors, el de la Devesa quan arriba la tardor. El de les Fires... Heu provat mai de pujar dalt la nòria un vespre i veure els colors de la nostra ciutat de nit? Si no ho heu fet, us convido a fer-ho aquests dies.
Gaudiu molt de les Fires! Passegeu pels carrers i mostreu als parents i amics el bonics racons de la nostra ciutat. Visiteu les fires i exposicions obertes aquests dies. No us perdeu la moguda de les barraques i atraccions. Obriu el cor a l'alegria! Gaudiu d'aquests dies de Festa Major! Infants i joves, grans i petits, pares i avis, amics i veïns. Comencen les Fires. Ja esclata el primer avís!
Gironins i gironines, crideu ben fort amb mi
VISCA LES FIRES!
VISCA SANT NARCÍS!
VISCA GIRONA!
I ... SEMPRE VISCA CATALUNYA!!

Altar de la capella de Sant Narcís, a l'interior de l'església de Sant Feliu. Imatge datada entre 1910-1920. Autor desconegut. CRDI Col·lecció Ajuntament de Girona

Detall del sepulcre de Sant Narcís, instal·lat en la capella homònima de l’església de Sant Feliu. 1906-1918. Autor desconegut. Fons Impremta Franquet. CRDI Col·lecció Ajuntament de Girona


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés