La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Oficialment anomenats "Jardins de Pablo García Cortés", conegut popularment com a "Pablito", fotògraf molt conegut, que va treballar per Tele-express, Efe, EuropaPress, Paris Match, L'Indépendant i Los Sitios, i també va fotògraf oficial del Govern Civil de Girona. L'assignació del nom el va fer l'Ajuntament de Gigrona el 2013.
Jardins petits i allargats, amb zones enjardinades, arbres i bancs per seure, disposa de diferents àrees d’esbarjo, com una pista de bàsquet tancada, una taula de ping pong i un parc infantil amb gronxadors i un tancat de fusta. A un costat dels jardins hi ha el riu Onyar, i a l’altre costat hi ha un carril bici paralàlel al carrer del Carme.

Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

(Ampliar) - Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

Pablo García Cortés 'Pablito' (1922-1999). Pablito vba néixer a Almeria el 10 de maig de 1922, i era el gran de tres germans. Durant la Guerra Civil va anar a estudiar a una escola del País Basc del Nord. Va fer una estada a Salt (Girona). A les darreries del mes de març de 1939, s'exilià amb la seva família a la regió d'Orà, a Algèria. La seva sortida d'Almeria va ser dramàtica: embarcats en un vaixell de bandera estrangera sobrecarregat i sota l'amenaça dels canons de la flota franquista. El seu pare va ser tancat en un camp de concentració i ell, la seva mare i els seus germans restaren en un centre d'acolliment per a refugiats.
Començà a treballar en diferents activitats per ajudar la seva família, fins que s'establí a Perrégaux, a mig camí d'Orà i Alger. En aquest moment era corresponsal del diari "L'Echo d'Oran". Va viure els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial a Algèria, amb el desembarcament aliat l'any 1942. A les acaballes dels anys 1950, va haver de fugir d'Algèria, davant les amenaces dels independentistes. Tornà a Espanya i va treballa de fotògraf a Madrid i Barcelona, fins que passa a Girona.

Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

(Ampliar) - Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

S'encarregà d'un hotel a l'Estartit als primers anys del boom turístic. Ja a Girona, treballà com a fotògraf de premsa. No va rebre el carnet de periodista i les seves fotografies les havia de signar un altre professional. També va rebre encàrrecs per a publicacions esportives de Barcelona, "Lean" i "Dicen" i al nou "Tele/eXpres", i enviava treballs a les agències Efe i Europa Press i al setmanari Paris Match. Des de 1966 treballà per a l'edició Costa Brava del diari de Perpinyà "L'Indépendant". El 1973 va ser atacat per un grup de jugadores de basquetbol durant un matx entre "Standard Madrid" i l'equip de Girona, quan les fotografiava mentrestant atacaven l'àrbitre. Van destruir la seva càmera i va haver d'ingressar a l'hospital amb mossegades i contusions.
El 1976, després de la mort del dictador Francisco Franco, va ser nomenat redactor del diari "Los Sitios de Gerona" que posteriorment esdevindria "Diari de Girona". En aquest darrer diari va contribuir a la creació d'un veritable arxiu fotogràfic, uns dels primers del país.

Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

(Ampliar) - Els jardins del carrer del Carme, al costat del riu Onyar

El 1984, Pablito esdevé fotògraf oficial del Govern Civil de Girona on restà fins a la seva jubilació el 1988. El 1993, la corporació li va retre homenatge, en el marc de la mostra anual de fotografia de premsa promoguda per la corporació. El 1994 deixà en dipòsit el seu fons fotogràfic a l'Arxiu d'Imatges Emili Massanas i Burcet de la Diputació de Girona, que ha tingut cura d'ordenar, classificar, restaurar i digitalitzar el seu contingut.
El 1996 la Diputació de Girona organitzà una exposició titulada "Pablito, 30 anys d'imatges", que, posteriorment es presentà a Salt i Palamós. La seva salut va anar empitjorant, però encara participà en mostres fotogràfiques. El febrer de 1997 va rebre a Platja d'Aro un homenatge popular durant el qual el vicepresident del Congrés dels Diputats, el guixolenc, Josep López de Lerma li lliurà la Medalla del parlament espanyol.
El febrer de 1999 va ser internat a l'Hospital de Santa Caterina de Girona on va morir el primer de març. L'acte de l'enterrament a la parròquia de Vista Alegre de Girona va ser una manifestació de simpatia i record per a la figura singular del periodisme gràfic.
El 2013, l'Ajuntament de Girona va decidir dedicar un espai verd al carrer del Carme a la seva memòria.


Vegetació dels jardins del carrer del Carme

(Ampliar) - Vegetació dels jardins del carrer del Carme.

Pablo García Cortés 'Pablito'. 1973

(Ampliar) - Pablo García Cortés 'Pablito'. 1973. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vegetació dels jardins del carrer del Carme

(Ampliar) - Vegetació dels jardins del carrer del Carme.

Pablo García Cortés 'Pablito'. 1997

(Ampliar) - Pablo García Cortés 'Pablito'. 1997. Quim Roser. CRDI - Ajuntament de Girona.


[Més imatges]-Back-Index-Més imatges


Localització
41º 58' 34" N
2º 49' 26" E

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés