La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

També coneguda per "En record a l’antic estadi del GEiEG 1944-1995", aquesta figura d'acer i formigó es troba al parc de la Devesa, on hi havia fins el 1995 les pistes d'atletisme del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). És un treball d'autor desconegut, inspirada en una obra d’Antoni Varés, i en una placa s'hi llegeix: "Els vells atletes del Grup en record de l'antic estadi del G.E.i E.G. a la Devesa 1944-1995". Va ser promoguda pel GEiEG amb el suport de la Caixa de Girona.

La figura, dins el que havien estat instal·lacions esportives del GEiEG.

(Ampliar) - La figura, dins el que havien estat instal·lacions esportives del GEiEG, al parc de la Devesa.

En la seva inauguració va ser descoberta per Ferran Méndez, ex-atleta del Grup i membre de la directiva. el 30 de setembre de 1995, amb motiu de la celebració dels 75 anys del Grup, que es va fer coincidir amb l'acomiadament de l'estadi de cendra de la Devesa, per seguir les activitats a a les pistes de Palau.

Inauguració de l'estàtua el 30 de setembre de 1995. Fotografia de Jordi Ribot, publicada al Diari de Girona el diumenge, 1 d'octubre de 1995.

(Ampliar) - Inauguració de l'estàtua el 30 de setembre de 1995. Fotografia de Jordi Ribot, publicada al Diari de Girona el diumenge, 1 d'octubre de 1995.

El que deia la premsa de la inauguració

El diumenge 1 d'octubre de 1995 el Diari de Girona publicava un article signat per Pere Planas fent-se'n resò, en el que sota el títol "A la Devesa només hi queda una estàtua", explicava que "El vell estadi ha mort... visca el nou estadi". Amb aquestes paraules el president del GEiEG, Josep Maria Figueras, va donar per finalitzada una bona part de la història recent de l'atletisme gironí. Acte seguit, un dels homes més carismàtics d'aquesta secció, Ferran Méndez, va descobrir conjuntament amb l'ajuda de Figueras i del bastó de fusta del primer rellevista, el veterà Joan Perich, l'estàtua que està situada al bell mig de l'antiga pista d'atletisme i que simbolitza el cartell anunciador del 25 Campionats d'Espanya d'atletisme, que van portar-se a terme a l'estadi el 1945, i que havia estat compost per Antoni Varés. Al voltant de la figura també s'hi pot veure un conjunt d'arbres que volen ser el conjunt del Mediterrani i una columna hel·lena, lloc on va iniciar-se aquest esport. La inscripció que es pot llegir diu "Els vells atletes del Grup en record de l'Estadi del GEiEG de la Devesa, 1944-1995".

Posteriorment va encendre's la flama, i va portar-se la cendra, què va recórrer els primers metres dels relleus a les mans de Joan Perich, president de la secció el 1944, i Teresa Martí, una de les integrants del primer equip femení del Grup. Anteriorment va produir-se la volta d'honor a la pista per part de nombrosos simpatitzants i gent directament vinculada amb el Grup i que sota cap concepte van voler perdre's aquest important esdeveniment. Les diferents autoritats també van fer la volta de rigor que va finalitzar-se en arribar el monument. En la roda de parlaments, el president de la Diputació, Pere Macias, va deixar molt clar que "la feina que està portant a terme el GEiEG és molt important i s'hi ha de continuar donant suport". Fidel Sust, secretari de la Direcció General d'Esports de la Generalitat, també va parlar que "darrera aquest moviment hi ha un gran grup de treballadors". Finalment el representant de l'Ajuntament Joan Pallàs va significar que "el GEiEG és Girona".

Seguidament van iniciar-se els relleus d'un centenar d'esportistes vinculats a l'entitat, que no volien deixar escapar l'oportunitat de portar una torxa des del vell estadi fins al nou, al més pur estil de les olimpíades. El darrer relleu, tant bon punt va arribar-se a les pistes de Palau, va ser pels atletes grupistes Toni Mayoral i Arantxa García -els més veterans- que van fer una volta d'honor i posteriorment van lliurar la torxa i la cendra a Jaume Pascual i Marta Masferrer -els atletes més joves-, en un signe que representava, segons Josep Maria Masferrer, president de la secció d'atletisme del GEiEG "el relleu generacional de dos veterans que ho han donat tot per aquesta entitat, a un col·lectiu de nens que integren el futur d'aquest club".

Aquest no va ser l'últim acte del dia, ja que la cendra va dispositar-se en una mena d'urna on es podia veure tot el subsòl que integrava la vella pista de la Devesa i lògicament va encendre's el pebeter. Ja com a cloenda de la jornada, i abans de donar pas a les proves atlètiques que enfrontaven el Reus, Barcelona, Vic i GEiEG, el president del Grup, Josep Maria Figueras, i el secretari de la Direcció General d'Esports de la Generalitat, Fidel Sust van tenir unes paraules de recordatori "per a totes les persones que en el transcurs de tants anys han estat el costat de l'atletisme a Girona. A totes elles només podem donar-los les gràcies, ja que la seva tasca per aquest esport ha estat la causan que la ciutat de Girona disposi d'unes instal·lacions adequades a les seves reals necessitats". Figueras va concloure dient: "S'acaba una part de la nostra història i n'obrirem una altra d'igual o més brillant".
.


- El parc de la Devesa - Reportatge fotogràfic del parc urbà de Girona.

- Història de la Devesa - Article històric del parc de la Devesa.

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés